Litteken behandeling
Klantbeoordeling 9.8
Meer dan 13 jaar ervaring
NVH lid en Kwaliteitsregister
Litteken behandeling
Een litteken ontstaat als gevolg van een beschadiging van de huid in een diepere huidlaag. De huid wordt dan vervangen door bindweefselvezels. Dit nieuwe weefsel zorgt ervoor dat de wond vanuit de diepte kan sluiten. Omdat een litteken sterker is dan onze eigen huid, blijft het altijd voelbaar en (opvallend) zichtbaar.
Bij Huidtherapie Eemland kunnen we je helpen je litteken soepeler, minder pijnlijk en/of minder zichtbaar te maken.
Voor en na de litteken behandeling
Wanneer een littekenbehandeling mogelijk is
Een litteken kan behandeld worden als het voor bewegingsbeperkingen of pijnklachten zorgt, maar ook als je het litteken niet mooi vindt. Onderhuids littekenweefsel wat dit soort klachten geeft heeft in het wondgenezingsproces te veel of te weinig bindweefselvezels aangemaakt. Dit komt bijvoorbeeld door een slechte doorbloeding, een ontsteking of te veel spanning op de omringende huid.
De oorzaak van de wond speelt ook een grote rol in het wel of niet ontwikkelen van een pijnlijk, trekkerig of ‘lelijk’ litteken. Een snee van een operatie geneest bijvoorbeeld over het algemeen mooier en sneller dan een brandwond.
Littekentherapie wordt ingezet om de verkleuring en verkleving van de huid, en eventueel jeuk en pijn, te verminderen en de structuur en textuur van de huid te verbeteren
Behandelmethodes
Bij Huidtherapie Eemland maken we gebruik van meerdere behandelmethoden om littekens effectief te verbeteren en te verfraaien. Tijdens een intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar de meest geschikte behandeling. Dit wordt vastgelegd in een persoonlijk behandelplan.
Wij maken gebruik van de onderstaande behandelmethodes (een combinatie van verschillende methodes is ook mogelijk):
SkinPen behandeling
Bij deze behandeling wordt een vibrerende pen met minuscule steriele naaldjes gebruikt waarmee kleine verticale kanaaltjes in de huid worden gemaakt. Hierbij komen groeifactoren en helende factoren vrij die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. Na een aantal behandelingen is het litteken zachter, soepeler en minder opvallend.
Litteken massage
Met verschillende massagegrepen wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd en het litteken soepeler gemaakt. Ook kunnen verklevingen met de onderste (huid)laag worden verminderd of zelfs worden opgeheven.
Siliconentherapie
Door een aantal weken of maanden siliconenpleisters of -gel op het litteken te doen, wordt het litteken vlakker, minder gevoelig, soepeler en minder zichtbaar.
Resultaat na de behandelingen
Tegenwoordig kunnen we littekens heel mooi verbeteren en verfraaien, maar een litteken is en blijft een permanente beschadiging van de huid en zal dus nooit helemaal verdwijnen. Wel kan over het algemeen gezegd worden dat het litteken egaler en minder zichtbaar is. Bovendien voelt het litteken en de omringende huid soepeler aan. Als er sprake is van een bewegingsbeperking door een litteken dan kan dit grotendeels opgeheven worden.
Vergoeding van de behandelingen
De behandeling van littekens wordt in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag je verzekeraar naar de polisvoorwaarden. Huidtherapie Eemland is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Bij Huidtherapie Eemland kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Soms is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Dit kun je checken bij je zorgverzekeraar. Bij ons werken alleen hbo-opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. We zijn lid van de NVH en gecontracteerd met alle Nederlandse zorgverzekeringen.
Ervaringen
“Heel fijn bij Daniëlle. Een intakegesprek met allerlei mogelijkheden binnen budget. Danielle neemt de tijd voor je en geeft ruimte om vragen te stellen. Blij dat ik via de huisarts bij haar terecht kon binnen een korte tijd.” – Judith
9.8/10
Plan jouw gratis intakegesprek
Tijdens ons intakegesprek luister ik naar je wensen en bespreken we jouw vragen en verwachtingen.
Tijdens het huidonderzoek kijk ik zorgvuldig naar je huid en stel ik een huidtherapeutische diagnose.
Met al de verkregen informatie stel ik een op maat gemaakt behandelplan op die is afgestemd op jouw wensen en huidprobleem. Zo weet je precies waar je aan toe bent!
- Stel al jouw vragen
- Gevolgd door zorgvuldig huidonderzoek
- Persoonlijk behandelplan
- Door een gediplomeerde en kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeut
- Geen verwijzing nodig
Gediplomeerde huidtherapeuten
Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. Je kunt bij ons terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist.