Online afspraak maken

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Littekenbehandeling op de rug

Litteken behandeling

Een litteken ontstaat als gevolg van een beschadiging van de huid in een diepere huidlaag. De huid wordt dan vervangen door bindweefselvezels. Dit nieuwe weefsel zorgt ervoor dat de wond vanuit de diepte kan sluiten. Omdat een litteken sterker is dan onze eigen huid, blijft het altijd voelbaar en (opvallend) zichtbaar.

Bij Huidtherapie Eemland kunnen we je helpen je litteken soepeler, minder pijnlijk en/of minder zichtbaar te maken.

Wanneer een littekenbehandeling mogelijk is

Een litteken kan behandeld worden als het voor bewegingsbeperkingen of pijnklachten zorgt, maar ook als je het litteken niet mooi vindt. Onderhuids littekenweefsel wat dit soort klachten geeft heeft in het wondgenezingsproces te veel of te weinig bindweefselvezels aangemaakt. Dit komt bijvoorbeeld door een slechte doorbloeding, een ontsteking of te veel spanning op de omringende huid.

De oorzaak van de wond speelt ook een grote rol in het wel of niet ontwikkelen van een pijnlijk, trekkerig of ‘lelijk’ litteken. Een snee van een operatie geneest bijvoorbeeld over het algemeen mooier en sneller dan een brandwond.

Littekentherapie wordt ingezet om de verkleuring en verkleving van de huid, en eventueel jeuk en pijn, te verminderen en de structuur en textuur van de huid te verbeteren.

Behandelmethodes

Bij Huidtherapie Eemland maken we gebruik van meerdere behandelmethoden om littekens effectief te verbeteren en te verfraaien. Tijdens een intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar de meest geschikte behandeling. Dit wordt vastgelegd in een persoonlijk behandelplan.

Wij maken gebruik van de onderstaande behandelmethodes (een combinatie van verschillende methodes is ook mogelijk):

SkinPen behandeling

Bij deze behandeling wordt een vibrerende pen met minuscule steriele naaldjes gebruikt waarmee kleine verticale kanaaltjes in de huid worden gemaakt. Hierbij komen groeifactoren en helende factoren vrij die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. Na een aantal behandelingen is het litteken zachter, soepeler en minder opvallend.

Meer over microneedling »

Litteken massage

Met verschillende massagegrepen wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd en het litteken soepeler gemaakt. Ook kunnen verklevingen met de onderste (huid)laag worden verminderd of zelfs worden opgeheven.

Siliconentherapie

Door een aantal weken of maanden siliconenpleisters of -gel op het litteken te doen, wordt het litteken vlakker, minder gevoelig, soepeler en minder zichtbaar.

Kinesiotape

Deze speciale tape wordt gebruikt op de huid rond het litteken en op het littekenweefsel om de huid te ‘liften’. Hierdoor verbetert de doorbloeding en wordt het litteken egaler van kleur.

Resultaat na de behandelingen

Tegenwoordig kunnen we littekens heel mooi verbeteren en verfraaien, maar een litteken is en blijft een permanente beschadiging van de huid en zal dus nooit helemaal verdwijnen. Wel kan over het algemeen gezegd worden dat het litteken egaler en minder zichtbaar is. Bovendien voelt het litteken en de omringende huid soepeler aan. Als er sprake is van een bewegingsbeperking door een litteken dan kan dit grotendeels opgeheven worden.

Voor en na de behandeling

Vergoeding van de behandelingen

De behandeling van littekens wordt in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag je verzekeraar naar de polisvoorwaarden. Huidtherapie Eemland is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Bij Huidtherapie Eemland kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Soms is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Dit kun je checken bij je zorgverzekeraar. Bij ons werken alleen hbo-opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. We zijn lid van de NVH en gecontracteerd met alle Nederlandse zorgverzekeringen.

“Danielle van Eldik is zeer kundig en uiterst zorgvuldig tijdens de behandelingen. Ze neemt alle tijd om goed geïnformeerd te worden over de resultaten van de behandeling. Daar past ze ook de vervolgsessies op aan. Van harte aanbevolen voor een ieder, die met huidproblemen zit. Bij mij was het na een borstamputatie.”

Hilde
Litteken en lymfoedeem na borstamputatie

Plan jouw gratis intakegesprek

Op korte termijn kun je bij ons terecht voor een intakegesprek. In dit gesprek, wat ongeveer 30 minuten duurt, luisteren we goed naar je wensen. Ook bespreken we jouw vragen en verwachtingspatroon. Daarna volgt een zorgvuldig huidonderzoek. De uitkomst wordt door de behandelend huidtherapeut vastgelegd in jouw persoonlijke behandelplan. Zo weet je exact waar je aan toe bent! Alle benodigde informatie krijg je ook mee naar huis.

Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten en kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist.

We hopen je snel te kunnen verwelkomen in onze praktijk!

Home » Behandelingen » Litteken behandeling
Call Now Button