Telefoon: 033 2037030
Whatsapp: 06 2606 2731
Mail: klik hier

Vestigingen

Schothorst
Garietstraat 203
3013 BL Amersfoort
Openingstijden
Dinsdag8.30 - 17.30
Woensdag8.30 - 17.30
Donderdag8.30 - 20.00
Vrijdag8.30 - 17.30
Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Maandag11.00 - 20.00
Dinsdag8.30 - 17.30
Woensdag8.30 - 17.30
Donderdag8.30 - 20.00
Vrijdag8.30 - 17.30
Zaterdagop afspraakHuidtherapie Eemland | Huidtherapie Amersfoort

Onze vestigingen
Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort

Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Schothorst
Dinsdag8.30 - 17.30
Woensdag8.30 - 17.30
Donderdag8.30 - 20.00
Vrijdag8.30 - 17.30

Vathorst
Maandag11.00 - 20.00
Dinsdag8.30 - 17.30
Woensdag8.30 - 17.30
Donderdag8.30 - 20.00
Vrijdag8.30 - 17.30
Zaterdagop afspraak
033 2037030 of mail: klik hier

Oedeemtherapie

Het lymfestelsel is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De lymfevaten voeren vocht af en maken onderdeel uit van ons immuunsysteem. Wanneer dit proces niet goed functioneert en overtollig vocht niet goed wordt afgevoerd, ontstaan vochtophopingen in de huid en onderliggende weefselstructuren.  Een ander woord voor vochtophoping is oedeem. Dit veroorzaakt stijfheid, een zwaar gevoel, zwelling en soms pijnklachten. Dit kan op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen, maar het komt het vaakst voor in de benen, armen of in het gezicht.De oorzaak van oedeem kan een operatie zijn of de behandeling van kanker zoals chemotherapie of bestraling. Voor meer informatie over oedeem kun je terecht op de pagina lymfoedeem.

Bij Huidtherapie Eemland gebruiken we verschillende behandelmethoden om het oedeem te verminderen en te stabiliseren. Om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, worden de behandelmethoden met elkaar gecombineerd. Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor alle behandelmethoden tezamen.

Hoe behandelen we lymfoedeem?

Tijdens het intakegesprek worden de klachten en wensen besproken. De huidtherapeut bepaalt welke behandelmethoden het geschiktst zijn. Dit advies wordt vastgelegd in je persoonlijke behandelplan. Het kan voorkomen dat het resultaat wat langer op zich laat wachten waardoor het behandelplan tussentijds moet worden aangepast. Dit gaat altijd in overleg. Voor de behandeling van oedeem zijn de volgende behandelmethoden mogelijk.

 • Manuele lymfedrainage:
  • Bij deze behandelmethode worden met zacht pompende drainagetechnieken de lymfevaten gestimuleerd waardoor de afvoer van vocht verbetert. Daarnaast worden verhardingen in de huid en het onderliggende weefsel versoepeld en afgevoerd.
 • Zwachtelen:
  • Wanneer er sprake is van een grote vochttoename kan de huid onder spanning komen te staan. Als dit te lang duurt, zoekt het vocht de weg van de minste weerstand en lekt het door de huid naar buiten. Dit kan wonden (open been) tot gevolg hebben. Om dit snel te behandelen, wordt de zwachteltechniek toegepast.
 • Lymfetaping:
  • Met deze speciale tape wordt de huid ‘gelift’ waardoor de lymfevaten vrijer in de huid komen te liggen. Dit verbetert de afvoer van het vocht. Ook merken mensen dat het huidgebied dat getapet is, soepeler en minder gevoelig wordt.
 • Therapeutische elastische kousen en andere compressiehulpmiddelen:
  • Om de afname van het oedeem te behouden, worden naast de manuele lymfedrainage therapeutische elastische kousen ingezet. In sommige gevallen worden ook klittenbandsystemen zoals de Varocare geadviseerd.
 • Intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC):
  • Dit is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel in een manchet wordt geplaatst. De manchet is opgebouwd uit kamers die gevuld worden met lucht. Door de druk worden verhardingen soepeler en wordt de vochtafvoer verbeterd.
 • Beweging- en ademhalingsoefeningen:
  • De huidtherapeut adviseert vaak buikademhaling- en bewegingsoefeningen die je thuis kunt toepassen om de afvoer van vocht te bevorderen.
 • Huidverzorgingsadviezen:
  • Deze adviezen worden gegeven omdat het verzorgen van de oedeemhuid erg belangrijk is. Deze huid is kwetsbaar en vaak droog van aard door het dragen van therapeutische elastische kousen of andere compressiehulpmiddelen. Dit wordt gedaan om complicaties als infecties en huidproblemen te voorkomen.

Vergoeding

Informeer bij je zorgverzekeraar op welke vergoeding je recht hebt en raadpleeg de polisvoorwaarden. Soms is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Afspraak maken

Op korte termijn kun je bij ons terecht voor een intakegesprek. Dit eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. We verrichten huidonderzoek, we luisteren goed naar je probleem. We bespreken jouw wensen en verwachting. Met deze gegevens stellen we samen een persoonlijk behandelplan op.

Bij Huidtherapie Eemland werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Voor het intakegesprek reserveren we 30 minuten in onze agenda. Een afspraak kun je maken door te bellen naar 033-2037030, een e-mail te sturen naar [email protected] of via het contactformulier.

Copyright © Huidtherapie Eemland 2019     Algemene Voorwaarden     Disclaimer     Privacy verklaring