Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Oedeemtherapie met handen op de benen

Oedeemtherapie

Oedeem is een aandoening waarbij er vochtophopingen zijn op plekken waar dat normaal niet zo is. Bijvoorbeeld in de enkels, benen, armen of het gezicht, maar ook in de buik of longen kan oedeem voor komen.

Je kunt oedeem op de benen bijvoorbeeld herkennen door stevig op het been te drukken. Als er dan een kuiltje achterblijft betekent het dat er vocht in de benen zit. Kortademig zijn bij inspanning of platliggen kan duiden op oedeem in de longen.

Bij Huidtherapie Eemland gebruiken we verschillende behandelmethoden om het oedeem te verminderen en te stabiliseren. Verschillende behandelmethodes vallen samen onder de term ‘oedeemtherapie’.

Wat is oedeem?

Het lymfestelsel is ontzettend belangrijk voor het lichaam. De lymfevaten voeren vocht af en maken onderdeel uit van het immuunsysteem. Wanneer dit proces niet goed functioneert en overtollig vocht niet goed wordt afgevoerd ontstaan vochtophopingen in de huid en onderliggende weefselstructuren. Een ander woord voor vochtophoping is oedeem. Dit veroorzaakt stijfheid, een zwaar gevoel, zwelling en soms pijnklachten. Oedeem kan op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen maar komt het vaakst voor in de benen, armen of in het gezicht. Heeft het de vorm van een rijbroek (heupen, bovenbenen en knieën)? Dan kan het zijn dat je last hebt van lipoedeem.

Het ontstaan van oedeem kan komen door een operatie of de behandeling van kanker zoals chemotherapie of bestraling.

Lees meer over lymfoedeem »

Hoe behandelen we lymfoedeem?

Tijdens het gratis intakegesprek worden de klachten en wensen besproken. De huidtherapeut bepaalt welke behandelmethoden het meest geschikt zijn. Met deze informatie stellen we een behandelplan op. Het kan voorkomen dat het resultaat wat langer op zich laat wachten waardoor het behandelplan tussentijds moet worden aangepast. Natuurlijk doen we dit altijd in overleg met jou.

Voor de behandeling van oedeem zijn de volgende behandelmethoden mogelijk:

Lymfetaping

Met deze speciale tape wordt de huid ‘gelift’ waardoor de lymfevaten vrijer in de huid komen te liggen. Dit verbetert de afvoer van het vocht. Vaak merken mensen dat het huidgebied dat getapet is soepeler en minder gevoelig wordt.

Therapeutische elastische kousen en andere compressiehulpmiddelen

Om de afname van het oedeem te behouden worden naast de manuele lymfedrainage therapeutische elastische kousen ingezet. In sommige gevallen worden ook klittenbandsystemen zoals de Varocare geadviseerd.

Intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC)

Dit is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel in een manchet wordt geplaatst. De manchet is opgebouwd uit kamers die gevuld worden met lucht. Door de luchtdruk worden verhardingen soepeler en wordt de vochtafvoer verbeterd.

Beweging- en ademhalingsoefeningen

De huidtherapeut adviseert vaak buikademhaling- en bewegingsoefeningen die je thuis kunt toepassen om de afvoer van vocht te bevorderen.

Huidverzorgingsadviezen

Deze adviezen worden gegeven omdat het verzorgen van de oedeemhuid erg belangrijk is. Deze huid is kwetsbaar en vaak droog door het dragen van therapeutische elastische kousen of andere compressiehulpmiddelen. We doen dit om complicaties als infecties en huidproblemen te voorkomen.

Vergoeding van oedeemtherapie

Informeer bij je zorgverzekeraar op welke vergoeding je recht hebt en raadpleeg de polisvoorwaarden. Soms is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Bij Huidtherapie Eemland werken alleen HBO-opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Plan jouw gratis intakegesprek

Op korte termijn kun je bij ons terecht voor een intakegesprek. In dit gesprek, wat ongeveer 30 minuten duurt, luisteren we goed naar je wensen. Ook bespreken we jouw vragen en verwachtingspatroon. Daarna volgt een zorgvuldig huidonderzoek. De uitkomst wordt door de behandelend huidtherapeut vastgelegd in jouw persoonlijke behandelplan. Zo weet je exact waar je aan toe bent! Alle benodigde informatie krijg je ook mee naar huis.

Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten en kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist.

We hopen je snel te kunnen verwelkomen in onze praktijk!

“Ik ben hier terecht gekomen via mijn huisarts voor oedeem therapie i.v.m. veel vocht na chemo en bestralingen. Nu ik bij Danielle in behandeling ben, voel ik zo veel verbetering dat ik dit bedrijf iedereen aanraad. Het zijn super lieve meiden en zeer kundig. Ik raad het ook iedereen aan voor super goede behandelingen.”

Wilma
Oedeemtherapie bij borstkanker
Home » Behandelingen » Oedeemtherapie
Call Now Button