Gratis intake

5 tips om van acne op je lichaam af te komen

Het is weer bijna zomer en dat betekent: badkleding seizoen! Je stapt misschien voor het eerst weer in je bikini of zwembroek, en dat is wanneer je het weer ziet. De acne die je rug of borst bedekt. Waar je het normaal nog redelijk goed kon bedekken met je kleding, is er nu geen ontkomen meer aan. Hoe kom je nou van die vervelende acne af?! Wij helpen je graag met deze vijf tips!

Acne komt heel vaak voor

Ongeveer 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar heeft last van acne. Dit maakt dat acne een van de meest voorkomende huidaandoeningen is. Acne verdwijnt voor de meeste mensen voor hun 25ste. Een klein percentage heeft na deze leeftijd ook nog last van acne.

Acne op het lichaam

Acne komt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet alleen voor in het gezicht, maar komt ook voor op de rug (back-acne), borst, schouders, billen en nek. Omdat de acne op deze plekken veel in aanraking komt met schurende kleding doen de puistjes vaak pijn, jeuken ze of bloeden ze snel. Super vervelend dus! Gelukkig zijn er een aantal simpele dingen die je kunt doen om acne op het lichaam zo veel mogelijk te voorkomen of genezen.

Verschoon regelmatig je beddengoed

Allereerst: verschoon je beddengoed! In jouw beddengoed hopen talg en dode huidcellen zich namelijk op. Dit draagt bij aan het krijgen van puistjes en mee-eters. Was daarom je beddengoed minstens 1 keer per week. Vermijd ook het gebruik van een wasverzachter, dit bevat vaak ingrediënten die poriën verstoppen of de gevoelige huid kunnen irriteren. Hoe lekker die wasverzachter ook ruikt, er zit vaak parfum in wat je huid kan irriteren. Wegblijven bij die wasverzachter dus!

Tip: Draag tijdens het sporten kleding die goed vocht kan afvoeren.

Vermijd schurende of strakke kleding

De tweede tip: vermijd kleding wat schuurt of te strak zit. Ook voor je kleding geldt dat je deze regelmatig moet wassen, zodat talg en dode huidcellen minder kunnen ophopen op je lichaam. Zo voorkom je verstoppingen van je poriën!
Strakke of schurende kleding kan pijnlijk zijn voor je puistjes. Kies daarom liever voor wijdere kleding en stoffen die ademend zijn zoals katoen.

Douche na transpireren

Tip drie is om gelijk onder de douche te stappen nadat je gesport hebt. Tijdens het sporten transpireer je meer dan anders. Je huid wordt door het achtergebleven zweet een heerlijke broedplaats voor de p. acne-bacterie, de bacterie die acne veroorzaakt, mits je niet gelijk doucht. Maak er dus een gewoonte van om na het sporten gelijk even onder de douche door te lopen.

Exfoliëren

Tip vier: exfoliëren is your best friend! Exfoliëren, oftewel het verwijderen van de dode huidcellen, helpt je te voorkomen dat je poriën verstopt raken. Salicylzuur (BHA) heeft een exfoliërende werking en helpt bij het verminderen van puistjes je het lichaam. Dit ingrediënt is zeer geschikt voor de vette en onzuivere huid, omdat het vetoplosbaar is. Het dringt door tot in je porie en lost daar opgehoopt talg op. Een fijne bijkomstigheid: Salicylzuur werkt ook kalmerend. Exfoliëer je huid iedere dag met een zachte exfoliant zoals de 2% BHA body lotion van Paula’s Choice.

Hydrateren

De laatste tip is om je huid zo goed mogelijk te hydrateren. Een huid met acne is vaak een huid die uit balans is. De huid hydrateert zichzelf van nature met talg, maar als je vochtwaarden uit balans zijn kan de huid te veel talg produceren om dit te compenseren. Hydrateer daarom je huid dagelijks met een product zonder verstoppende ingrediënten, zoals de eerdergenoemde 2% BHA body lotion.

Maak je geen zorgen

Ook bij acne op het lichaam geldt: heb geduld! Als je deze tips goed opvolgt zal je na enige tijd echt verbetering zien. Het belangrijkste is dat je er niet aan zit, zodat er geen wondjes en dus littekens ontstaan. Houdt in je achterhoofd dat acne jou niet maakt wie je bent, het is gewoon een huidaandoening waar je helaas mee moet dealen. Wordt alsjeblieft niet onzeker! Kom je er met deze tips toch niet vanaf en wil je dat wel graag? Dan kun je altijd nog hulp zoeken bij een huidtherapeut. Maar alsjeblieft: rock gewoon lekker die bikini of zwembroek, en laat je niet tegenhouden door je acne!

Wil jij persoonlijk advies?

Iedere huid is uniek. De huidtherapeuten van Huidtherapie Eemland informeren en adviseren jou gratis en persoonlijk om van je acne af te komen!

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » 5 tips om van acne op je lichaam af te komen
Call Now Button