We hebben er bijna allemaal wel één: een litteken. Als gevolg van een operatie, een valpartij of bijvoorbeeld door acne. Inmiddels is bekend dat de meeste crèmes en oliën, die mooie beloftes maken, niet werken. Maar wat werkt er dan wel om jouw littekens te behandelen? We delen graag onze vier beste tips voor de behandeling van een litteken.
Hoe ontstaan littekens?
Littekenweefsel is weefsel dat ontstaat na een huidbeschadiging. Verschillende factoren zijn van invloed op de vorming van littekens. De plaats van het litteken bijvoorbeeld. Wanneer het litteken is gelegen over beweeglijke lichaamsdelen, zoals de schouders en rug, hersteld de huid vaak minder mooi. Het litteken wordt vaak wijder, uitgerekt en is daardoor beter zichtbaar. Een andere factor die van invloed is op littekenvorming is leeftijd. De wondgenezing duurt namelijk langer bij de oudere huid, waar een jonge huid juist sneller geneest. Een jonge huid kan echter ook te snel teveel nieuwe huid vormen, waardoor littekens ook groter en dikker kunnen worden. De laatste factor is de huidskleur. Mensen met een getinte of donkere huidskleur hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een keloïd. Erfelijkheid speelt hierbij ook vaak een rol.
Verschillen in littekens
Over het algemeen praten we over vier soorten littekens. Normaal littekenweefsel is vlak, niet verdikt en heeft in de beginfase een roze kleur. Ouder littekenweefsel, ook wel uitgerijpt, is vaak licht of wit van kleur. Deze littekens geven over het algemeen geen klachten.
Hypertrofisch litteken
Het tweede soort is een hypertrofisch litteken. Hypertrofisch komt van het Latijnse woord voor ‘verdikking’. Het littekens ontstaat wanneer de wond is gesloten. Het ontstaat door een teveel aan bindweefselcellen. Deze littekens zijn vaak rood, verdikt en verheven. De rode kleur is te verklaren door de verhoogde bloedtoevoer in het litteken. Ze kunnen ook pijnlijk zijn en/of jeuken. Hypertrofische littekens zien we vooral terug bij de jonge huid. Ook bij mensen met een donkere huid komt het iets vaker voor. Opvallend is dat dit litteken niet buiten de oorspronkelijke randen van de huidbeschadiging treedt. Het ontstaat meestal binnen enkele weken en kan spontaan genezen. Om jeuk en pijn te verlichten zijn er gelukkig aanvullende therapieën mogelijk.
Keloïd
Een derde soort litteken is een keloïd. Dit is een goedaardig gezwel dat ontstaat door overmatig littekenweefsel. In tegenstelling tot een hypertrofisch litteken groeit een keloïd wel over de wondranden en kan blijven doorgroeien zonder tekenen van stabilisatie. De groei kan direct starten na het sluiten van de wond maar dit kan ook pas jaren later gebeuren. Mensen met een getinte of donkere huidskleur hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een keloïd. Zo’n keloïd komt met name voor op de borst, rug, schouders en oren. We zien dit ook wel na een kleine verwonding zoals bij een piercing, acne of een insectenbeet.
Atrofisch litteken
Het laatste soort litteken is een atrofisch litteken. Atrofie betekent eigenlijk ‘kleiner worden’. Het litteken verschrompelt als het ware. Een atrofisch litteken is een ingezonken litteken en ligt lager dan de omringende huid. Er is een tekort aan weefsel, waardoor de huid vaak dunner is en doorschijnend oogt.
Behandelingen voor littekens
De behandeling van littekens gaat vooral om het versoepelen, verfraaien en vlakker maken van het littekenweefsel. Littekens zullen nooit geheel verdwijnen, maar kunnen zeker minder pijnlijk en minder zichtbaar worden gemaakt. Het is dus zeker de moeite waard om je litteken te behandelen. Omdat er verschillende mogelijkheden zijn, kijken we bij Huidtherapie Eemland graag mee welke behandeling het beste is.
Siliconentherapie
Heb je een hypertrofisch litteken? Dan kan siliconentherapie een positief effect hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat siliconentherapie de pijn en jeuk kan verminderen en het littekenweefsel soepeler en egaler van kleur maakt.
Littekenmassages
Bij een littekenmassage maken we gebruik van verschillende massagegrepen. Hiermee versoepelen we het littekenweefsel, waardoor eventuele bewegingsbeperkingen of onderhuidse verklevingen verminderen. Een littekenmassage heeft vaak een positief effect op elk litteken.
Microneedling
Een derde optie is microneedling. Met microneedling worden er kleine gaatjes in de huid gemaakt door middel van een vibrerende pen met steriele naaldjes. Dit zet het wondgenezingsproces in gang. Groeifactoren komen hierbij vrij. deze zetten de aanmaak van nieuw collageen en elastine in gang. Microneedling is een goede behandeling om bijvoorbeeld acnélittekens oppervlakkiger te maken.
Lymfetape
Een laatste behandelmethode is lymfetape. Lymfetape is elastische tape gemaakt van katoen. Met een rastervorm wordt de tape met spanning op de huid geplakt. Hierdoor wordt de huid gelift, waardoor er meer ruimte voor bloed- en lymfevaten ontstaat. Hierdoor versnelt het genezingsproces en wordt hopelijk het litteken minder diep. Daarnaast kan het ook pijn dempend werken.
Ervaar jij pijn van je litteken of wil je graag dat het litteken minder zichtbaar wordt? Maak dan vrijblijvend bij ons een afspraak!