Gratis intake

De Vette Huid

Een vette huid: vaak krijgen mensen last van een vette huid in de puberteit, maar vroeg of laat krijgt iedereen er wel eens mee te maken. En als je wel eens met een vette huid te maken hebt gehad dan weet je dat deze ook weer lastig in balans te krijgen is. Producten die hierbij beloven te helpen maken het vaak alleen maar erger. Wat werkt wél tegen een vette huid? We vertellen het je in deze blog!

Wat veroorzaakt een vette huid?

Bij een vette huid maakt de huid te veel talg aan waardoor een glimmende laag op de huid ontstaat. De hormonen die verantwoordelijk zijn voor een toenemende talgproductie zijn de androgene hormonen. Dit zijn ‘mannelijke hormonen‘. Vanzelfsprekend worden deze hormonen in een mannelijk lichaam geproduceerd maar ook bij vrouwen wordt in mindere mate androgene hormonen in het lichaam gemaakt.  

Onder invloed van de androgene hormonen neemt niet alleen de productie van talg toe. Ook worden het talg en de bovenste huidlaag (stratum corneum) dikker. Deze combinatie zorgt ervoor dat poriën vol raken met talg en er moeilijk weer uit kan. Het gevolg: mee-eters, onderhuidse talgpropjes en puistjes

Hoe herken je een vette huid?

Er zijn een aantal factoren waaraan je een vette huid kunt herkennen:

  • Een aantal uur na het reinigen van je huid begint je huid alweer te glimmen en ontstaat er een vette laag.
  • Je hebt zichtbaar vergrote poriën op de T-zone (voorhoofd, neus en kin). 
  • Je hebt last van oneffenheden: mee-eters, talgpropjes en eventueel puistjes op de T zone, maar eventueel ook op de wangen en jukbeenderen.
  • Make up blijft niet goed op je huid zitten. Het glijdt zo weer van je huid af.

Wat je beter niet kunt doen bij een vette huid

In de praktijk krijgen we vaak mensen met een vette huid die alle acne producten uit de drogisterij kopen om hun vette huid, en dus de onzuiverheden en puistjes, te verminderen. Een logische reactie, maar vaak niet de juiste. Veel van deze producten bevatten veel alcohol, parfum en andere schadelijke ingrediënten die de huid irriteren. Pas ook op met producten die de huid uitdrogen. Deze zetten juist aan tot de aanmaak van meer talg. Het is dan een kwestie van tijd voordat de huid alleen maar meer uit balans raakt. Je ziet dan dat de huid strak staat, de huid rood en schilferig is en er dieperliggende ontstekingen ontstaan. 

Producten waarvan de huid gaat tintelen, zoals menthol, mint, eucalyptus en citroen, of die aromatische oliën bevatten kun je beter vermijden. Tinteling betekent irritatie en dat is nooit goed. En ook al klinkt het alsof lavendel, bergamot en ylang ylang goed zijn voor de huid kunnen ook deze ingrediënten zorgen voor irritatie.

Wat je wel kunt doen aan een vette huid

Een goede skincare routine kan ervoor zorgen dat huid met tenminste 50% verbetert. De juiste producten zorgen ervoor dat de talgklieren zich rustiger gedragen, de bovenste dikke huidlaag verdunt en het vochtgehalte in de huid verbetert. 

Cleanser

Een goede cleanser gebruik je vooral in de avond. Deze droogt je huid niet uit en zorgt ervoor dat het overtollige talg en vuil van de huid wordt gespoeld. Als je huid in de ochtend vettig aanvoelt, kun je ook een cleanser gebruiken. Als dat niet zo is gebruik je lauw tot koud water. 

Exfoliant

Een exfoliant is het meest belangrijke product van je huidverzorgingsroutine. Het lost namelijk de dode huidlaag op (stratum corneum). Hierdoor kan het talg gemakkelijker uit je huid komen. Ook lost de exfoliant overtollig talg op en verbetert het het vochtgehalte in de huid waardoor de talgproductie afneemt. Bij een vette huid gebruik je een exfoliant die BHA ofwel salicylzuur bevat. Deze komen in de concentraties 1% en 2% voor. 

Dagcrème

Een dagcrème met een zonnefilter (SPF 30 of SPF 50) zorgt ervoor dat de zon de huid niet kan uitdrogen. Uv-straling maakt de bovenste huidlaag dikker waardoor je gemakkelijk verstoppingen krijgt, en dat wil je natuurlijk niet. Een ander fijn voordeel; het voorkomt vroegtijdige rimpels!

Nachtcrème

Gebruik een lekkere hydraterende nachtcrème. Gebruik ’s avonds een lichte hydraterende gel om de vochtbalans van de huid te herstellen. Een betere vochtbalans betekent minder talgproductie.

Wil je nog wat extra doen? Dan kun je een paar keer per week een talgabsorberend masker of een spot treatment voor puistjes gebruiken. 

Kom je niet van je vette huid af?

Blijf je last houden van puistjes of ben je nog niet helemaal tevreden met het resultaat van de huidverzorgingsroutine? Laat je dan kosteloos en vrijblijvend informeren en adviseren door één van onze huidtherapeuten. Wij hebben de expertise en kennis op jouw huidprobleem bij de wortel aan te pakken en werken samen met jou naar een gezonde en stralende huid!

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » De Vette Huid
Call Now Button