Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Echt een bijzondere periode, waarin je ontdekt wat je lichaam allemaal kan. Wel is het fijn om te weten dat er onder invloed van zwangerschapshormonen ook huidklachten kunnen ontstaan. We vertellen je precies over welke huidaandoeningen we het hebben en hoe je deze, met wat hulp van je huidtherapeut, kunt aanpakken!
Welke huidaandoeningen komen voor tijdens een zwangerschap?
In een zwangerschap kunnen bestaande huidproblemen verergeren of kunnen er nieuwe huidaandoeningen ontstaan. Door de toenemende productie van zwangerschapshormonen kun je bijvoorbeeld (meer) last krijgen van puistjes en mee-eters, een rode huid of zichtbare vaatjes. En misschien heb je ook al eens gehoord van een zwangerschapsmasker? Dit zijn pigmentvlekken in je gezicht. De meeste aandoeningen zijn echt van tijdelijke aard en verdwijnen weer zodra je hormonen na de zwangerschap weer in balans komen.
Acné
Acné zijn kleine ontstekingen in je huid en vast en zeker het laatste waarop je zit te wachten tijdens je zwangerschap. Toch zien we het regelmatig terug in onze praktijk. Je bent dus zeker niet de enige! De zwangerschapshormonen zorgen voor een toenemende talgproductie en verdikking van de bovenste huidlaag (stratum corneum). Sommigen vrouwen krijgen hierdoor de welbekende ‘pregnancy glow’, maar voor anderen betekent dit veel huidoneffenheden. Het is belangrijk dat je een goede huidverzorgingsroutine hebt. Bekijk bijvoorbeeld eens producten met toegevoegde vitamine C of niacinamide. Gebruik ook een exfoliant in plaats van een scrub omdat deze milder en zachter is voor je huid. Vermijd producten met parfum en alcohol, deze verstoren je vochtbalans.
Couperose
Tijdens de zwangerschap wordt er meer bloed door de vaten gepompt en kunnen de vaatwanden verslappen. Door het verlies van stevigheid van de vaatwanden stroomt niet al het bloed goed door. Een deel van het bloed blijft staan in de vaten en dit schemert door in je huid. We noemen dit couperose. Je ziet kleine, rode, kronkelige ‘draden’ of spinnenkopjes (spider naevus) in je huid. Vaak verdwijnen deze weer na de zwangerschap. Als dit niet het geval is kun je dit laten behandelen bij de huidtherapeut door middel van lasertherapie en/of IPL lichtflitstherapie.
Rosacea
Helaas zien we met regelmaat dat rosacea verergert tijdens een zwangerschap. Dit heeft met zowel je hormonen als een toename van je hoeveelheid bloed te maken. Met de juiste verzorgingsproducten kun je je huid laten kalmeren. We kunnen ook proberen de rosacea te verbeteren met een behandeling. Het doel van de behandeling is dan gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie, het verwijderen van gesprongen adertjes en de weerbaarheid van de huid te vergroten.
Pigmentvlekken
Tijdens de zwangerschap maakt je huid meer pigment aan onder invloed van de zon. Je huid wordt hierdoor gevoeliger door de zon en er bestaat een kans dat door de aanwezigheid van meer pigment, er zogenoemde pigmentvlekken ontstaan. Een bekend voorbeeld hiervan is melasma, ook wel bekend als een zwangerschapsmasker. Belangrijk is dat je je huid en pigmentvlekken goed blijft beschermen tegen uv-straling. Vermijd direct zonlicht door een hoed te dragen of in de schaduw te blijven. Daarnaast kun je in je huidverzorgingsroutine een exfoliant en een vitamine C booster toevoegen. Dit lost overtollig pigment op. Een huidtherapeut kan je goed advies geven over het gebruik van de juiste producten en het behandelen van overgebleven pigmentvlekken na de zwangerschap. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis intakegespek.