De hormonen gieren door je lijf, de babykamer moet tóch maar een ander kleurtje, je hebt nog niet eens gezocht naar een geboortekaartje en past de naam wel goed bij de baby?! En dan krijg je óók nog eens vlekken in je gezicht. Een zwangerschapsmasker, ofwel melasma, zien we veel voorbijkomen. We vertellen je daarom graag wat dit is en wat je eraan kunt doen.
Wat is melasma?
Melasma is een vorm van hyperpigmentatie wat betekent dat er een ophoping van pigment ontstaat. Dit zijn de bruine vlekken die je op de huid ziet verschijnen. Deze komen vooral voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, bovenlip en de kin. Een masker dus.
Meestal zien we melasma bij vrouwen die zwanger zijn, maar ook bij niet-zwangere vrouwen rond de 20 tot 40 jaar, wanneer hormonale schommelingen meer voorkomen, kunnen te maken krijgen met melasma. De anticonceptiepil speelt hier soms ook een rol in, de precieze oorzaak is nog niet precies bekend. Wel is bekend dat melasma wordt getriggerd door uv-straling van de zon en/of zonnebank. Ook hormonen kunnen hier van invloed op zijn. En erfelijke belasting speelt een rol in het ontstaan van het zwangerschapsmasker.
Gaat het zwangerschapsmasker ook weer af?
Vaak zien we dat de bruine vlekken zich langzaam ontwikkelen in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Gelukkig: na de bevalling verdwijnt het melasma meestal ook weer geleidelijk. Helaas is bij een deel van de vrouwen melasma blijvend zichtbaar. De pigmentvlekken kunnen ook weer opnieuw verschijnen bij volgende zwangerschappen.
Voorkomen is beter dan genezen
Omdat de precieze oorzaak nog niet precies bekend is, bestaat er nog geen oorzakelijke behandeling. Wat wel zeker is, is dat blootstelling aan uv-stralen (zon en zonnebank) een melasma kan uitlokken. Smeer je daarom altijd, iedere dag, in met een zonnebrandcrème (SPF) van minimaal factor 50. Gebruik de zonnebrandcrème op je hele gezicht en hals. Sla de plekken zonder melasma hierbij niet over! Breng op een zonnige dag iedere twee uur zonnebrand aan.
Een hoed zal in de zomer je beste vriend zijn en zoek eens wat meer de schaduw op. Zonnebanken raden we echt af! Dit zijn kleine dingen die je kunt doen om het probleem zo veel mogelijk voor te zijn, voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!
Wat je zelf kunt doen om melasma te behandelen
Of je nou zelf thuis aan de slag gaat met huidverzorgingsproducten of je wil laten behandelen bij een huidtherapeut: behandelingen zijn vooral gericht op het verminderen van de bruine vlekken.
Thuis kun je bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten gebruiken met actieve ingrediënten die de vlekken lichter maken. Dit zijn onder andere vitamine C in combinatie met vitamine E en niacinamide (vitamine B3). Deze stoffen zijn effectief bewezen en werken goed bij hyperpigmentatie. En in combinatie met een exfoliant heb je een nog effectievere werking.
Wat de huidtherapeut kan doen om melasma te behandelen
Vrouwen met melasma behandelen we met de MeLine peelings en huidproducten. Deze richten zich op het oplichten van de hyperpigmentatie. De MeLine pigmentbehandeling focust zich op het verwijderen van oppervlakkige hyperpigmentatie en het afbreken van dieper gelegen hyperpigmentatie.
Wil jij weten wat ik voor jouw huid kan betekenen?
Tijdens het intakegesprek stel ik vragen over je huid en gezondheid. En beantwoord ik vragen die je hebt. Ook beoordeel ik nauwkeurig je huid. Voordat je naar huis gaat, is voor jou duidelijk hoe het behandelplan eruit ziet.
De behandeling bestaat uit drie behandelingen in de praktijk en het gebruik van thuisproducten. De behandelkuur duurt in totaal ongeveer 4 maanden, waarin iedere 4 tot 6 weken een behandeling plaatsvindt. De thuisproducten ondersteunen het herstel na de behandeling en draagt het bij aan het oplichten van het pigment.
De behandelingen zorgen er helaas niet altijd voor dat de pigmentatie in zijn geheel verdwijnt of dat het niet terugkomt zodra je blootgesteld wordt aan zon. Je bent en blijft gevoelig voor extra aanmaak van pigment in je huid, maar nogmaals: voorkomen is beter dan genezen!
Naast de behandelingen kunnen de pigmentvlekken ook prachtig gecamoufleerd worden met een camouflageproduct. Laat je vooral adviseren over welk product het beste bij je huid past en hoe je dit kunt aanbrengen en reinigen.
Uiteindelijk mag je vooral trots zijn op wat jouw lichaam allemaal doorstaat tijdens de zwangerschap en waar het toe in staat is. Je zet een mensje op de wereld! Dat is heel bijzonder. Wij kunnen ons voorstellen dat ondanks die gedachte tóch graag wat met dat zwangerschapsmasker wil, maar gelukkig zijn er oplossingen. Blijf vooral gezond en geniet van deze mooie fase in je leven!