Probeer je al langere tijd van je acne af te komen zonder resultaat? Heb jij alles al geprobeerd, maar wil het maar niet minder worden? Het zou kunnen dat je last hebt van gistpuistjes in plaats van acne puistjes. Maar wat is dan het verschil en wat kan je eraan doen?
Gistpuistjes
Gistpuistjes, ofwel de Latijnse benaming ‘pityrosporum folliculitis’, wordt veroorzaakt door een gist (malassezia). Bij overmatige groei van deze gist kunnen de haarzakjes ontstoken raken. Hierdoor ontstaan bultjes. De oorzaak van de overmatige gistgroei is nog niet precies duidelijk. Wel weten we dat veel zweten, een warm en vochtig klimaat, afsluitende kleding en het gebruik van afsluitende crèmes het ontstaan van puistjes uitlokken of de bestaande puistjes verergeren. Ook is er bekend dat mensen met suikerziekte, een vette huid of een verlaagde weerstand een verhoogd risico hebben op het krijgen van gistpuistjes. Gistpuistjes komen vooral voor bij jongeren maar kunnen in principe op elke leeftijd ontstaan.
Acne puistjes en gistpuistjes, wat is het verschil?
Al in het ontstaan van deze huidaandoeningen zien we verschil. Acne wordt veroorzaakt door een bacterie, de P. acnes. Terwijl gistpuistjes dus ontstaan door gist. Het klinisch beeld, wat we met het blote oog zien, lijkt echter veel op elkaar. Bij beide aandoeningen zien we rode bultjes op het lichaam en/of gezicht. Het verschil is dat de gistpuistjes vooral op het voorhoofd, langs de haargrens en in de kaaklijn en nek zitten. De bultjes zijn meestal rood of juist kleurloos en wat kleiner dan de acne bultjes. Daarnaast kunnen gistpuistjes jeuken. De acne puistjes kunnen overal in je gezicht voorkomen, maar ook op je decolleté/ borst, schouders en rug.
Behandeling
Net zoals bij acne is het belangrijk dat je je huid dagelijks goed reinigt met een milde huidreiniger (cleanser). Daarnaast is het hydrateren, kalmeren en herstellen van je huid erg belangrijk. De groei van de gist kan je remmen met speciale zalven als ketoconazol of itraconazol. Deze zijn verkrijgbaar op recept van je huisarts. Het kan helpen om deze crèmes te combineren met een exfoliant zoals een glycolzuur of salicylzuur. Dit heeft een exfoliërende werking. Dat wil zeggen dat het de dode huidcellen van je huid verwijdert. Indien dit allemaal niet helpt, kan het soms nodig zijn om medicijnen te slikken. Overleg dit altijd met je huisarts.
Ik denk dat ik gistpuistjes heb
Herken jij jezelf? Heb je last van bultjes en lijk je er maar niet vanaf te komen? Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.
Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek
We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.