Gratis intake

Hoe verkeerde voeding zorgt voor een onrustige huid

Als huidtherapeut krijg ik vaak de vraag of huidproblemen in relatie staan met voeding. Ik deed wat research in de literatuur op het internet en een duik in de boeken ‘’De huid-darm connectie’’ van Goyen (2019) en ‘’Gezonde huid van binnenuit’’ van Dr. Bowen (2019). Het antwoord hierop? Ja! Met een paar kanttekeningen blijkt dat voeding wel degelijk belangrijk is voor de huid.

Vóór de jaren zestig werd gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen acne verergerden. Latere studies hebben deze associaties echter bijna 50 jaar als mythe verdreven. Maar mythes bleken het niet te zijn, want nu weten we dat voeding een van de grootste bepalende factoren voor de kwaliteit en het aanzien van je huid is. We kunnen er niet langer omheen. Er is overtuigend bewijs dat diëten met een hoge inname van koolhydraten acne kunnen verergeren en de rol van omega-3-vetzuren, antioxidanten, zink en vezels een positief effect hebben op acne.

Voeding en de huid: wat we weten

Een gezonde huid begint van binnenuit. Een inmiddels welbekende uitspraak. Alles wat je eet is onderdeel van je inwendige cellulaire samenstelling en wordt zichtbaar aan de buitenkant van je lichaam. Dermatoloog Dr. Bowe heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en de huid. Er zijn enorm veel huidaandoeningen die in relatie staan tot voeding. Denk aan acne, psoriasis en eczeem. Wij zien in de praktijk veel mensen met acne en krijgen dan vaak de vraag of voeding een rol speelt. Ja!

Suikers, bewerkte koolhydraten (deze vind je veel in bijvoorbeeld koekjes, witte pasta en ontbijtrepen) en sommige zuivelproducten kunnen acne daadwerkelijk verergeren. Voedingsvezels en omega-3-vetzuren hebben daarentegen juist positieve effecten.

Je huid heeft er dus zeker baat bij om je eetpatroon aan te passen. Dus: minder suiker, melk en bewerkte producten. Meer vezelrijke groenten, vette vis en fruit dat rijk is aan antioxidanten.

Zonbescherming van binnenuit

Voeding en vitaminen kunnen, naast het gebruik van zon beschermende producten, de huid beschermen tegen de zon. Dit zijn onder andere vet oplosbare vitamines A en E, vitamine C, omega-3 vetten, zink, urocaanzuur, hyaluronzuur en magnesium. Door het neutraliseren van schadelijke effecten van vrije radicalen dragen ze bij aan bescherming en reparatie van de huid van binnenuit. Daarbij versterken vitamine C en E elkaar. Dit kan zowel als supplement als in crèmes gebruikt worden. Let wel op: een hoge concentratie vitamine C in een crème kan de huid juist gevoeliger maken voor UV-stralen en de huid irriteren. Blijf wel altijd met een zonnebrand smeren! Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Paula’s Choice Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 50.

De hersen-darm-huid-connectie

Je hersenen, darmen en huid hebben een sterke band met elkaar. Functioneert dit niet goed of zit er ergens een afwijking in deze connectie? Dan kan dit leiden tot lichamelijke problemen, zoals last van je darmen tot huidaandoeningen. Wij mensen zijn eigenlijk wandelende ecosystemen. Er leven talloze onzichtbare microbiële organismen, veelal bacteriën, in en op je lichaam. Dit begint al als we geboren worden. Een vaginale geboorte is een belangrijk moment waarbij een overdracht van bacteriën van moeder op kind plaatsvindt. Onderzoek toont aan dat baby’s die niet vaginaal geboren worden, dus met een keizersnede, een minder divers microbioom ontwikkelen. Als gevolg daarvan hebben zij in hun latere leven meer kans op bepaalde aandoeningen, denk aan problemen met ontstekingen en het immuunsysteem.

De bacteriën in je darmen kunnen bepalend zijn voor je risico op allerlei chronische aandoeningen, van hersenziekten tot auto-immuunziekten, stofwisselingsproblemen als obesitas en diabetes, en huidproblemen van acne tot eczeem. En ook hier is dus de ontsteking een belangrijk onderdeel. Ontstekingen zijn namelijk nodig om in leven te blijven, ze helpen ons te herstellen van verwondingen en infecties te bestrijden. Blijft de ontstekingsreactie in het lichaam ‘aan’, dan kan het een onderliggende oorzaak van ziekte zijn. Je leest het al, alles staat in verbinding met elkaar en het is redelijk gecompliceerd.

Je bent wat je eet

Ook al is er nog veel onduidelijkheid over de relatie tussen voeding en huid, is het natuurlijk nooit een slecht idee om op je voeding te letten. Nu is dat natuurlijk niets nieuws, maar misschien als je weet dat je zelfs uitstraalt: je bent wat je eet, dat het nog meer motivatie geeft om tóch maar eens een sinaasappel te pakken in plaats van een koekje!

Liefs, Danielle

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » Hoe verkeerde voeding zorgt voor een onrustige huid
Call Now Button