Gratis intake

Huidverzorging: 4 stappen voor een goed verzorgde huid

De huid is het grootste orgaan in ons lichaam. Het beschermt je tegen invloeden van buitenaf en regelt je temperatuur en vochtgehalte. Huidverzorging is dus een must! Maar waar begin je? Hoe vind je de juiste producten? Door het grote aanbod in huidverzorging kan ik me voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel vind je de vier essentiële stappen als het gaat om huidverzorging.

Iedere huid is uniek

Iedere huid heeft zijn eigen behoefte. Is de huid droog, vet of vochtarm? Is er sprake van een beschadiging of huidprobleem? Deze vragen kun je jezelf stellen bij het zoeken van de juiste huidverzorgingsproducten. Ik neem je graag mee in deze vier stappen om jouw huidverzorging te verbeteren door middel van de juiste huidverzorgingsproducten.

Algemene tip: vermijd producten met alcoholen, parfum, hoge gehaltes etherische oliën, minerale oliën en sulfaten. Deze ingrediënten drogen de huid uit, waardoor de talgklieren juist meer talg gaan aanmaken. Daarnaast kunnen ze ook irriterend werken, waardoor bultjes en roodheid kunnen ontstaan.

Stap 1: gezichtsreiniger

De eerste stap van je huidverzorgingsroutine is reinigen. Een milde reiniger verwijdert op een zachte manier vuil, overtollig talg en make-up. Op deze manier is je huid goed voorbereid op de rest van je producten.

Over hoe vaak je je gezicht moet reinigen zijn de meningen verdeeld. Sommigen zeggen twee keer per dag, met de reden dat er ’s nachts veel vuil uit de huid komt (zweet). Wij raden je aan om één keer per dag je huid te reinigen. Zoals ik eerder al aangaf heeft onze huid een beschermde functie. Talgklieren produceren talg, wat beschermt tegen uitdroging, vochtverlies en het binnendringen van bacteriën. Talg vormt samen met zweet de zuurmantel. Door overmatig te reinigen tast je de zuurmantel aan. Doe dit dus liever niet te vaak. Reinig daarom ’s avonds, één keer per dag, je huid.

Uiteraard moet de reiniger passen bij jouw huidtype. Als je een vette of gecombineerde huid hebt is een reiniger op basis van gel of schuim prettig. Heb je een droge huid? Kies dan voor een reiniger op basis van crème of lotion die je huid zacht reinigt.

Ik heb zelf een normaal tot gecombineerde huid. Helaas heb ik nog altijd last van onzuiverheden en is mijn huid snel vochtarm. Daarom gebruik ik een gel-to-cream reiniger. Dit is een milde reiniger, maar maakt mijn huid wel heel goed schoon.

Stap 2: exfoliant

AHA of BHA exfoliant zijn bepaalde zuren die op een milde manier de dode huidcellen van je huid verwijderen. Hierdoor gaat je huid écht stralen! Ook zorgt een exfoliant ervoor dat al je andere producten nog beter opgenomen kunnen worden in de huid. Een exfoliant spoel je niet af, het is een ‘leave-on’ product. Na het aanbrengen kan je meteen door met de rest van je routine.De AHA is over het algemeen het meest geschikt voor een normaal tot droge huid met pigmentvlekjes. Bij een vette of gecombineerd huid, die acne gevoelig is, met verstopte poriën, is de BHA exfoliant de beste keuze. Ik vertel je in een volgende blog meer over de verschillende zuren. Mijn favoriete exfoliant is toch echt wel de Resist Daily BHA 2% van Paula’s Choice. Het is een luchtige vloeibare substantie en werkt super goed tegen mijn onzuiverheden. Heb je een gevoeligere huid, treur niet: dit product is ook geschikt voor jou!

Stap 3: serum of booster

Soms is er net wat meer nodig om bepaalde problemen aan te pakken. Daar kan een serum of booster je bij helpen. Deze bevatten hoge concentraties van ingrediënten en zijn speciaal ontwikkeld om doelgericht een huidprobleem aan te pakken. Het grootste verschil tussen een booster en serum is dat een booster een hoge concentratie van één specifiek ingrediënt bevat en een serum een mix van een aantal krachtige ingrediënten. Niet te missen in mijn persoonlijke routine: de 10% Azelaic Acid booster van Paula’s Choice. Mijn huid heeft de neiging soms wat rood te worden. Deze booster werkt tegen mijn puistjes, pigmentvlekjes én tegen mijn roodheid. Azelaïnezuur werkt namelijk antioxiderend en kalmerend.

Stap 4: dag- en nachtcrème

In de avond sluit je als laatste stap af met een nachtcrème. Naast het hydrateren wil je ook dat een nachtcrème antioxidanten en huidherstellende ingrediënten bevat. Deze versterken namelijk de huidbarrière en houden het vochtgehalte op peil.

Ochtendroutine

In de ochtend gebruik je als laatste stap in je routine een dagcrème met minimaal SPF30. Zonnestralen beschadigen de huid, wat zich kan uiten in pigmentvlekjes, vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. Bescherm daarom altijd, iedere dag, je huid.

Dagcrème

Last but not least mijn dagcrème. Ik gebruik de Defense essential glow SPF 30 van Paula’s Choice. De naam zegt het al, je krijgt een prachtige glow van deze dagcrème en je bent gelijk beschermt tegen de zon! Zo stel je het krijgen van rimpels en pigmentvlekken zo snel mogelijk uit. Yes please!

Meer weten?

Mocht je meer willen weten over bepaalde producten of over jouw huid dan kun je ons altijd contact opnemen. We helpen je graag verder! Wist je dat je bij ons t/m 28 april 2020 producten kunt bestellen met een korting van 20%?! Zo worden goede huidverzorgingsproducten nog leuker!

Veel liefs van de huidtherapeuten van Huidtherapie Eemland.

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » Huidverzorging: 4 stappen voor een goed verzorgde huid
Call Now Button