Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH) zijn donkere vlekjes, vaak in het gezicht, en treedt op na een ontsteking of beschadiging van de huid. Wanneer komt deze huidaandoening vooral voor en wat kun je doen tegen post inflammatoire hyperpigmentatie?
Huidbeschadiging leidt tot PIH
PIH ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid. Denk hierbij aan wondjes, acne (pukkels), krassen, waterpokken en eczeem.
Om dit wat beter uit te leggen moet je weten dat de huid uit drie lagen bestaat: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De vlekjes die je op je lichaam ziet worden gevormd door pigmentkorrels die in de onderste laag van de opperhuid worden aangemaakt door pigmentcellen (melanocyten).
De opperhuid met melanocyten
Pigmentcellen beschermen de huid onder andere tegen zonlicht. Hoe meer zonlicht, hoe meer pigmentaanmaak. Zo kom je ook aan een bruin kleurtje in de zomer. Bij PIH start vorming van pigment als er een ontsteking gaande is in de onderste huidlaag of als er een huidbeschadiging is.
PIH komt bij verschillende huidziekten voor, omdat veel huidziekten zoals eczeem, waterpokken en psoriasis een ontsteking in de onderste huidlaag veroorzaken. Cellen van het afweersysteem (macrofagen) proberen het pigment op te ruimen. Helaas niet altijd met succes. Het kan maanden tot jaren duren voordat het pigment weer wordt opgeruimd.
Ben jij gevoelig voor PIH?
PIH komt vaker voor bij mensen met een donkere huid en mensen van Aziatische afkomst, omdat een donkere huid meer pigment bevat. Het is niet zo dat mensen met een donkere huid meer pigmentcellen hebben. De pigmentcellen maken alleen meer pigment aan en het pigment is sterker waardoor het langer in de huid blijft. Het kán dus wel voorkomen bij mensen met een lichtere huid, maar zij zijn er minder gevoelig voor.
Hoe kan PIH behandeld worden?
Het is een onschuldige aandoening en verdwijnt in principe vanzelf na maanden of jaren. Je kunt er ook voor kiezen het te laten behandelen. Gelukkig kan dat! Helaas kan het pigment ook te diep in de huid zitten, en is de verkleuring blijvend.
PIH zelf aanpakken
Het is belangrijk om zelf de beschadiging van de huid zo veel mogelijk voor te zijn. Door de zon (uv-straling) kan de verkleuring erger worden. Bescherm daarom je huid iedere dag, consequent, met een zonnebrandcrème, factor 30 of hoger.
Ook je dagelijkse huidverzorging kan PIH helpen verbeteren. Ingrediënten als vitamine C, E en niacinamide (B3) hebben een bewezen positieve werking bij hyperpigmentatie. Regelmatig exfoliëren met glycolzuur en het gebruik van vitamine A (retinol) helpt ook goed. En een combinatie deze huidproducten zorgt ervoor dat de werkstoffen beter en dieper in de huid komt. Dit zijn allemaal actieve werkstoffen die wel met een juiste concentratie en op de juiste manier gebruikt dienen te worden. Twijfel je over welke producten het best bij jou passen? Dan kan een huidtherapeut je daarover informeren en adviseren.
PIH professioneel laten aanpakken
Als je graag snel en effectief van je PIH af wilt dan kun je er voor kiezen om bij een huidtherapeut langs te gaan. Je kunt bij Huidtherapie Eemland terecht voor een gratis intakegesprek, waarin we jouw huid beoordelen en de behandelopties bespreken. Peelings (hoge concentraties werkzame stoffen) kunnen de donkere vlekken vervagen. De MeLine pigmentbehandeling is de eerste en enige behandelmethode die gespecialiseerd is in de aanpak van alle soorten pigment, en is daarbij ook nog eens geschikt voor elk huidtype en lichaamsdeel!
Wil jij weten wat ik voor jouw huid kan betekenen?
Tijdens het intakegesprek stel ik vragen over je huid en gezondheid. En beantwoord ik vragen die je hebt. Ook beoordeel ik nauwkeurig je huid. Voordat je naar huis gaat, is voor jou duidelijk hoe het behandelplan eruit ziet.