Gratis intake

Pigmentvlekken in het gezicht, dit kun kun je eraan doen!

In onze praktijk krijgen we dagelijks de vraag wat we kunnen doen aan pigmentvlekken. Veel mensen ervaren het als cosmetisch storend. Het kan je ook ouder doen lijken. Maar kunnen deze vlekken ook weg? Eigenlijk kunnen we deze vraag zowel met ja als met nee beantwoorden. Om dit beter te kunnen uitleggen, beginnen we bij het begin: Het ontstaan van pigmentvlekken.

Pigmentaanmaak in onze huid

Onder invloed van licht maken onze melanocyten (pigmentcellen) melanine aan. Melanine is een bruine kleurstof wat jullie ook kennen als pigment. De pigmentcellen geven het pakketjes pigment af aan onze keratinocyten. Dit zijn levende cellen die het pigment naar de oppervlakte van de huid brengt. Hierdoor krijg je een meer bruine kleur van je huid. Dit proces vindt plaats in je eerste huidlaag; ook wel de epidermis of opperhuid genoemd.

Wist je dat er twee soorten pigment zijn?

In onze huid kan twee soorten pigmentvlekken ontstaan; epidermaal en dermaal pigment.

Epidermaal pigment zit relatief oppervlakkig in de huid. Het is licht geelbruin van kleur en bij het spreiden van de huid (“stretchtest“) licht het pigment meer op en schijnt gezonde egale huid door.

Dermaal pigment zit dieper in de huid, namelijk in onze tweede huidlaag (dermis). Deze pigmentvlekken zijn donkerder bruin van kleur en lastiger weg te krijgen met een behandeling.

Maar hoe kan het nu dat je vroeger egaal bruin werd als kind. En als je ouder wordt pigmentvlekken ontstaan?

Hiervoor zijn twee redenen aan te wijzen.

  1. Onze eerste huidlaag, de epidermis, is gescheiden van onze tweede huidlaag, de dermis, door een vlies. Dit vlies heet het celmembraan. Door jarenlange zonblootstelling ontstaan op den duur openingen in het celmembraan. Hierdoor kan het pigment dat aangemaakt wordt in de eerste huidlaag naar de tweede huidlaag ‘lekken’. Dit proces is dus verkeerd om en hieruit ontstaan dermale pigmentvlekken. Die lastige donkerbruine vlekken die niet altijd even goed op een behandeling reageren.
  2. Dan heb je nog de verstoorde celcommunicatie in de eerste huidlaag. In deze huidlaag communiceren de melanocyten, fibroblasten en keratinocyten met elkaar. Weet je nog dat de melanocyten een pakketje pigment afgeven aan de kertinocyten? Dit proces raakt vertraagd en uit balans waardoor vlekken in de epidermis ontstaan.

Hoe kan ik pigmentvlekken behandelen?

Nu je weet hoe pigment gevormd wordt in de huid en hoe pigmentvlekken ontstaan, komen we tot de belangrijkste vraag van deze blog; Hoe kan ik pigment behandelen? Het behandelen van pigment is niet met één simpele behandeling opgelost. Elk type pigment kent een eigen aanpak en dit verschilt ook per persoon. Dit maakt dat je altijd een persoonlijk en uniek behandelplan opstelt. We combineren meerdere huidtherapeutische behandelingen om een zo groot mogelijk resultaat te bereiken.

Maar in dit verhaal speel jij de belangrijkste rol. Als je weet wat je zelf kunt doen om het te voorkomen en het bestaande pigment te verminderen, halen we meer resultaat uit onze behandelingen. We willen alle stappen van het pigmentatieproces aanpakken en het liefst het behaalde resultaat behouden.

Onderhoud

Het pigmentatieproces is een continu proces dat je niet kunt stoppen. Als je begint aan het behandelen van pigmentvlekken is het belangrijk dat je beseft dat onderhoud noodzakelijk is! De kans dat pigmentvlekken weer donkerder worden of terugkomen is aanwezig. Hierin zullen wij je ondersteunen en begeleiden. Zonder een goede samenwerking is de kans op succes kleiner.

Contact met de huidtherapeut

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van onze blog. Voel je vrij om contact op te nemen met ons op telefoonnummer 033-2037030 of een mail te sturen naar info@huidtherapie-eemland.nl. Je kunt ook online een afspraak inplannen.

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » Pigmentvlekken in het gezicht, dit kun kun je eraan doen!
Call Now Button