Rosacea: Oorzaken en Behandelingen

Gezichtsverzorging bij rosacea

Een rood gezicht, vaak in combinatie met puistjes of zichtbare vaatjes. Klinkt dit als jouw huid? Dan heb je waarschijnlijk last van rosacea. Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd. Niet te verwarren met acne, wat echt een andere behandelmethode vraagt. In dit artikel vertel ik je hoe rosacea ontstaat, wat mogelijke triggers zijn voor jouw rosacea, hoe je het beste omgaat met de rosacea huid en welke behandelingen er mogelijk zijn!

Wat is Rosacea?

Rosacea wordt vooral gekenmerkt door roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, bultjes en puistjes. Rosacea komt eigenlijk alleen voor in het gezicht, voornamelijk op het voorhoofd, de neus en de wangen. De huidaandoening wordt meestal vastgesteld bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Rosacea op wangen van vrouw

Rosacea en Acne

Ook al lijkt rosacea op acne, zijn de twee zeker verschillend.  Het grote verschil tussen de twee huidaandoeningen: bij acne zijn er comedonen (mee-eters) aanwezig waar deze bij rosacea ontbreken. Een tweede verschil is dat acne vaak ontstaat tijdens de puberteit, rosacea ontstaat vaak pas op latere leeftijd. Niet te verwarren met acne tarda, een vorm van acne die pas op latere leeftijd ontstaat.

Acne, of wel kleine huidontstekingen, op kin van een vrouw

Rosacea en Couperose

Ook couperose kan verward worden met rosacea. Het verschil: de huid is bij couperose vaak vrij rustig en stabiel terwijl bij rosacea de huid soms plotseling kan opvlammen. Dit maakt rosacea moeilijk onder controle te krijgen. Deze schommelingen komen doordat de rosacea huid doorgaans gevoelig kan reageren op hormonale veranderingen, temperatuurwisselingen, stress, cosmetica en pittig gekruid of histamine-rijke voedingsmiddelen.

De overeenkomst tussen couperose en rosacea is dat zij beiden verergeren door blootstelling aan uv. 

Couperose, kleine rode of blauwe adertjes, op de wang van een vrouw

Oorzaken van Rosacea

We zien dat rosacea voornamelijk voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd en meestal bij mensen met een lichte huidskleur. Helaas is rosacea een chronische aandoening, dat betekent dat rosacea nooit volledig overgaat. Over de oorzaak van deze huidaandoening is nog weinig bekend, wel weten we dat bepaalde factoren de klachten van rosacea kunnen verergeren. Hierbij kun je denken aan cosmetica, zonlicht en warmte. Verder blijkt uit onderzoek dat de demodex mijt, een huidmijt die van nature voorkomt in de talgklieren, een rol speelt bij het ontstaan van rosacea. Bij rosacea is sprake van een overschot aan demodex huidmijten.

Het is gelukkig mogelijk om door middel van de juiste huidverzorging, huidbehandelingen en het vermijden van triggers de rosacea onder controle krijgen. 

Triggers bij Rosacea 

Om je snel en overzichtelijk te laten zien wat verschillende factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat rosacea nog erger wordt, maakten wij een lijst met de meest voorkomende triggers bij rosacea.

De meest voorkomende triggers zijn:

  • Irriterende stoffen, denk hierbij aan parfum, geurstoffen en alcohol in verzorgingsproducten.
  • Pittig eten en drinken.
  • Zonlicht.
  • Temperatuurverschillen.
  • Alcohol: met name rode wijn. 
  • Stress.
  • Demodex mijt.
  • Geneesmiddelen: met vaatverwijdende werking.
  • Roken.
  • Intensief sporten waarbij men overhit raakt.
  • Agressieve huidbehandelingen: scrubben, microdermabrasie en bindweefselmassage.
  • Histaminerijke voeding: tomaten, spinazie, avocado en aardbeien. Door histamine zetten de bloedvaatjes uit. 

Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat jouw rosacea triggert? Dan kun je een dagboekje bijhouden waarin je noteert wat je eet en drinkt en welke activiteiten je onderneemt. Hierdoor kun je duidelijk opmaken wat jouw rosacea verergert.  

Huidproducten en behandelingen

Denk je dat je rosacea hebt? Dan kun je langsgaan bij jouw huisarts of huidtherapeut zodat zij kunnen vaststellen dat dat inderdaad het geval is. Je kunt, door middel van de juiste huidverzorging en huidbehandelingen, rosacea vaak heel goed onder controle krijgen. Hierbij is het van belang dat je parfum, geurstoffen en alcohol in huidverzorgingsproducten vermijdt. Deze kunnen de huid flink irriteren en uitdrogen. Gebruik in plaats daarvan juist ingrediënten die je huid voeden en kalmeren. Denk hierbij aan hogere concentraties antioxidanten als vitamine C en E, niacinamide en allantoïne. 

Naast huidverzorgingsproducten zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk. Deze behandelmethoden zijn gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie en het verwijderen van de rode vaatjes. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan peelings, medische microneedling en IPL. Afhankelijk van jouw huidconditie en mate van activiteit van de rosacea kan de huidtherapeut een persoonlijk behandeladvies opstellen. Iedere huid is tenslotte uniek!

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Huidtherapeut en eigenaar Danielle van Eldik Huidtherapie Eemland Amersfoort

Geschreven door