Gratis intake

Vitiligo feiten: wat je moet weten over deze huidaandoening

Grote kans dat je supermodel Winnie Harlow wel eens met haar gevlekte huid over de catwalk hebt zien paraderen. De huidaandoening die zij heeft (en met haar vele anderen!) heet vitiligo. Wat weten we over vitiligo en kun je het behandelen?

Ongeveer 240.000 (2%) mensen in Nederland hebben vitiligo. Dit is een chronische huidaandoening waarbij, in tegenstelling tot andere pigmentaandoeningen, er witte vlekken op de huid ontstaan. Dit komt omdat de pigmentcellen in de huid kapotgaan en daardoor geen pigment, of wel melanine, aanmaken. Vitiligo is een goedaardige, niet besmettelijke aandoening.

Vitiligo komt voor op alle leeftijden, maar je wordt er nooit mee geboren. Meestal uit de aandoening zich tussen het tiende en dertigste levensjaar, alhoewel jongere kinderen ook vitiligo kunnen krijgen.

Symmetrisch gevlekt

Vitiligo kenmerkt zich door melkwitte vlekken die op het hele lichaam kunnen zitten. Wat opvalt is dat de vlekken vrijwel altijd symmetrisch zijn. De meest voorkomende plaatsen zijn het gezicht, de handen en voeten, oksels en rondom de mond, navel en ogen. Ook op drukplaatsen zoals knieën en ellebogen komt vitiligo vaak voor.
Wat interessant is is dat vitiligo ook op de behaarde hoofdhuid kan voorkomen, waardoor de haren wit kunnen worden.

Het verloop van vitiligo is wisselend en daardoor onvoorspelbaar. Meestal breiden de vlekken zich in de loop der jaren uit. Soms kunnen ze deels verdwijnen, maar nooit helemaal. Dit komt waarschijnlijk door blootstelling aan de zon.

Auto-immuun

Waarom vitiligo exact ontstaat is onbekend, maar de meest logische theorie is dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Het afweersysteem richt zich tegen bepaalde lichaamseigen cellen, in dit geval de eigen pigmentcellen. Daarnaast weten we dat vitiligo familiair bepaald is. Ongeveer 30% van de vitiligopatiënten heeft iemand in de familie met vitiligo. Opvallend is dat het vaak gepaard gaat met andere auto-immuunziekten, zoals schildklierziekte, suikerziekte, psoriasis, reuma, astma en een tekort aan vitamine B12. Mogelijk spelen ook nog uitlokkende factoren een rol, denk hierbij aan ernstige emotionele spanningen, ziekten, operaties, zwangerschap en beschadigingen aan de huid.

Vitiligo behandelen

Vitiligo is tot op heden nog niet te genezen. Een behandeling die wel veel wordt uitgevoerd is PUVA-therapie. Deze behandeling kan ervoor zorgen dat er weer pigment in de huid wordt aangemaakt. De P staat voor psoraleen en UVA voor ultraviolet licht type A. De behandeling bestaat en start met innemen van een capsule die psoraleen bevat. Psoraleen maakt je huid extra gevoelig voor UVA licht, waardoor de therapie beter werkt. Twee uur na het innemen van de capsule volgt de behandeling met UVA-licht in een lichtcabine. De belichting duurt vaak enkele minuten. De therapie is twee keer per week en de totale duur van de behandeling is afhankelijk van het huidtype en de aard van de aandoening. Deze behandeling vindt altijd plaats bij een dermatoloog.

Camouflagetherapie

Een andere manier om vitiligo te behandelen, omdat de witte vlekken op de huid vaak als storend worden ervaren, is camouflagetherapie. Met medische camouflageproducten kun je de vlekken minder zichtbaar maken. In onze praktijk hebben we verschillende producten die we gebruiken voor camouflagetherapie: van een meer vaste, dekkende camouflagecrème tot een meer vloeibare vorm. Met veel verschillende beschikbare kleuren is er voor iedereen wel een passende kleur! In de praktijk kijken we samen naar een geschikt camouflageproduct voor jouw huid. Daarbij leren we je ook altijd aan hoe je de camouflage het beste kunt aanbrengen. Het resultaat? Een mooie dekking gedurende de hele dag!

Goed nieuws: camouflagetherapie wordt vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het aanvullend pakket. Informeer hiervoor altijd bij je eigen verzekeraar.

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » Vitiligo feiten: wat je moet weten over deze huidaandoening
Call Now Button