Gratis intake

Wat is een Spider Naevus?

Een spider Naevus dankt zijn bijnaam ‘spinnenkopje’ aan de uiterlijke overeenkomst met een spinnetje. Met een rood dik puntje in het midden, wat uitloopt in kleinere pootjes, of vaatjes. Dit wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes.  Dat het spider ‘naevus’ wordt genoemd is niet helemaal op zijn plaats. Naevus betekent namelijk ‘moedervlek’, en dat is een Spider Naevus niet. Het is een vaatafwijking van de allerkleinste vaatjes in de huid. Hoe ontstaat een spider naevus, en kunnen ze ook verwijderd worden? Dat lees je in deze blog!

Hoe ontstaat een Spider Naevus?

Een spider naevus kan op elke leeftijd spontaan ontstaan. Je ziet ze vooral bij kinderen, maar ook tijdens de zwangerschap en onder invloed van hormonen kan zo’n spider naevus opkomen. Bij kinderen verdwijnt een spider naevus meestal vanzelf na de puberteit. 

Spider naevus tussen oog en neus van een vrouw.
Een spider naevus, ofwel een spinnenkopje, komt voornamelijk voor in het gezicht.

Wist je dat bij circa 40% van de zwangeren een spider naevus ontstaat? Na de zwangerschap trekken ze gelukkig vaak vanzelf weer weg. 

Spider naevi (meervoud van spider naevus) komen overal op het lichaam voor. Op oudere leeftijd zien we ze vaak in het gezicht, met name onder de ogen. Waarom op deze specifieke plek weten we niet. Wel weten we dat er een storing zit in het centrale aanvoerende vat welke verwijd raakt, waardoor de vaatjes in de oppervlakkige huid onder druk komen te staan en ook wijder worden.  

Ontstaan er ineens heel veel spider naevi tegelijk? Dan kan dit duiden op een andere variant. We zien dit namelijk wel eens bij leverziekten, schildklierziekten en auto-immuunziekten. Ook kan het familiair voorkomen.

Zo herken je een Spider Naevus

Het meest herkenbare van een spider naevus is natuurlijk zijn opvallende vorm. De typische ‘spinvorm’ is vaak makkelijk te spotten. Door er even op te drukken kun te zien of de plek geheel weg te drukken is. Is dat zo? Dan heb je te maken met een vaatverwijding en dus een spider naevus. Na het loslaten vult de plek vult zich snel weer vanuit het midden. 

Kan een Spider Naevus kwaad?

Een spider naevus is geheel ongevaarlijk maar kan voor sommigen cosmetisch storend zijn. Bij kinderen en zwangere vrouwen verdwijnt het vaak vanzelf, wacht dus in deze gevallen rustig af! Wil je niet wachten dan kan het simpel en veilig verwijderd worden.

Als spider naevus ontstaat op oudere leeftijd gaat het helaas niet meer vanzelf weg. Wel kun je de vaatjes laten behandelen.

Behandelingen bij een Spider Naevus

Door het centrale vat dicht te branden, verdwijnen ook de omliggende vaatjes en dus de hele plek. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Dit kan gedaan worden met de IPL of met de KTP vaatlaser. Bij alle behandelingen wordt gebruik gemaakt van warmte, waardoor het bloed stolt en het bloedvat wordt afgesloten. De resultaten zijn veelbelovend! Met IPL of de vaatlaser wordt geen schade aan de huid aangebracht, er zal dus ook geen litteken achterblijven!

Herken je jezelf hierin? En wil je van de roodheid af? Contact dan je huidtherapeut.

Bij Huidtherapie Eemland kun je terecht voor het behandelen van een spider naevus, ofwel een spinnenkopje. Wij helpen je je weer beter in je eigen huid te voelen!

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » Wat is een Spider Naevus?
Call Now Button