Gratis intake

Wijnvlek: Feiten en Fabels

Ondanks dat het een wijnvlek heet, heeft een wijnvlek natuurlijk niks met wijn te maken. Wat een wijnvlek, ofwel ‘Naevus flammeus’ in het Latijn, wél is, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Een wijnvlek zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan door behandelingen wel verbeteren.

Deze aangeboren vaatafwijking komt ongeveer voor bij 0,1% tot 2% van de pasgeborenen. De wijnvlek is gelukkig niet erfelijk. Er zit geen verschil in het voorkomen van de wijnvlek bij mannen en vrouwen.

Wat is een wijnvlek?

Hoe een wijnvlek precies ontstaat is onbekend. Het GNAQ-gen lijkt wel een rol te spelen in het ontstaan van een wijnvlek maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Een wijnvlek start als lichtrode vlekjes die later wijnrood worden. Rond de puberteit worden de vlekken meestal paarser van kleur. In de vlek zelf kunnen dieppaarse vaatjes ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe dikker, paarser en moeilijker de vlek te behandelen is. De vlek doet geen pijn en heeft dezelfde temperatuur als de huid eromheen. Een wijnvlek kan één steeds grotere vlek zijn, of uit meerdere losse vlekken bestaan.

Wijnvlek en andere aandoeningen

Wijnvlekken kunnen ook samen met andere afwijkingen voorkomen. Zo zien we bij het Sturge-Weber syndroom, een syndroom met verschillende aangeboren afwijkingen, een foutje in het GNAQ-gen. Een wijnvlek is een kenmerkend symptoom van dit syndroom.

Daarnaast zien we een wijnvlek ook vaak bij het Klippel-Trenaunay syndroom, wat ook een aangeboren aandoening is. Dit syndroom heeft drie kenmerken: spataderen, afwijkende groei van weke delen of botten en wijnvlekken.

Behandeling van een wijnvlek

Een wijnvlek verdwijnt niet vanzelf en is helaas ook moeilijk te behandelen, zeker op latere leeftijd. In sommige gevallen kan de wijnvlek met een vaatlaser of met IPL behandeld worden. De gemiddelde verbetering bij deze behandeling is 40 tot 60 procent, wat natuurlijk op zich een heel mooi resultaat is!

Wil je je vlekken minder zichtbaar laten maken maar zie je het niet zitten om met een laser in de weer te moeten gaan? Dan kunnen de vlekken wel goed minder zichtbaar gemaakt worden door middel van camouflage. Dit kan tijdelijk door middel van camouflageproducten of zelfs permanent door het te laten tatoeëren.

In een artikel van het AD verteld Thijs dat hij zijn wijnvlek op zijn gezicht heeft laten tatoeëren. Hij heeft als baby’tje extreem gevoelige laserbehandelingen gehad, om de bloedvaten dicht te branden. Dit was helaas niet effectief en nu heeft Thijs zijn wijnvlek door drie tatoeage behandelingen permanent gecamoufleerd. Thijs: ‘’Verschrikkelijk pijnlijk, maar het resultaat mag er zijn.’’

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend intakegesprek

We willen je graag voorzien van eerlijke, oprechte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit bieden wij aan in een gratis en kosteloos intakegesprek. Voel je vrij om contact op te nemen of een online afspraak te boeken.

Home » Blog » Wijnvlek: Feiten en Fabels
Call Now Button