Gratis intake

Zonnebrand, óók bij een getinte of donkere huid!

In onze praktijk horen we regelmatig dat mensen met een getinte of donkere huid, twijfelen om zonnebrandcrème te gebruiken. Mensen met dit huidtype verbranden niet snel, dus lijkt het overbodig. Maar niets is minder waar. Heb jij een getinte of donkere huid? Dan leggen we graag uit waarom ook jij je huid moet beschermen tegen de zon.   

Wanneer spreek je van een getinte of donkere huid?

In de huid zitten melanocyten. Dit zijn pigmentcellen die melanine maken. Melanine is een kleurstof en te herkennen aan de bruine kleur die iemand krijgt van de zon. De pigmentcellen geven kleine hoeveelheden pigment af aan de buitenste laag van de opperhuid, waardoor de donkere kleur toeneemt. Onder invloed van zonlicht en Uv-straling neemt de aanmaak van pigment toe. Bij een donkerder huidtype zijn de pigmentcellen in de huid actiever, waardoor er meer pigment wordt aangemaakt, dan bij iemand met een blanke huid. 

Zijn mensen met een getinte huid beter beschermd?

Door de grotere hoeveelheid pigment in de huid, worden de cellen én het DNA al gedeeltelijk beschermt tegen de zon. Maar ondanks deze bescherming brengt de Uv-straling wel schade toe. Zo ontstaat er ook voor mensen met een donkere huid een kans op vervroegde huidveroudering, pigmentproblemen en mogelijk huidkanker. 

Huidveroudering door de zon

De zon is in 90% van de gevallen verantwoordelijk voor jouw huidveroudering. De UVA-stralen van de zon zorgen voor rimpels, fijne lijntjes, ouderdomsvlekken en het verslappen van de huid. De beste manier om huidveroudering tegen te gaan is om jezelf goed te beschermen met een zonnebrandcrème.

Pigmentproblemen door een beschadigde huid

Pigmentproblemen door de zon komen vaker voor bij donkere huidtypes dan bij lichte huidtypes. Enkele voorbeelden zijn pigmentvlekken, een onregelmatige huidteint en melasma. Ook tegen deze problemen helpt je zonnebrandcrème. 

Welke zonnebrand moet ik gebruiken?

Tegenwoordig zijn er veel soorten zonnebrand op de markt en het lijkt allemaal hetzelfde te werken, maar er zijn wel degelijk verschillen in effectiviteit en kwaliteit. Zo is het belangrijk om goed te kijken naar de werkzame stoffen die in een zonnebrand zitten én in welke verpakking het zit. Voor de houdbaarheid van je zonnebrand is het beter wanneer deze is een luchtdichte verpakking zit. Ook is het belangrijk om een zonnebrand met organische filters te kiezen, zoals titaniumoxide of zinkoxide. Deze zijn niet alleen beter voor je huid, maar ook voor het leven in de oceaan. In Nederland is overigens minstens een factor 30 nodig. Deze factor is geschikt voor volwassenen, maar ook zeker nodig voor kinderen. Welke zonnebrandcrème en factor je ook kiest, smeer iedere twee uur opnieuw.

Zijn er behandelingen mogelijk bij huidschade door de zon?

Een huidtherapeut is gespecialiseerd en getraind om huidschade te herkennen. Vanaf een leeftijd van 30 tot 35 jaar, kan huidschade door UVA-straling zich gaan uiten. Naast verdachte plekken die kunnen duiden op huidkanker, worden er ook veel pigmentvlekken gevonden. Maar ook een doffe huid, couperose, een zwangerschapsmasker en een versnelde huidveroudering zijn aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door de zon. Gelukkig zijn er behandelingen mogelijk. Er zijn diverse opties die het huidverouderingsproces kunnen vertragen en ervoor zorgen dat vlekjes, bultjes, verkleuringen en rimpels minder zichtbaar worden. Wil jij advies over veilig zonnen? Of denk je dat jouw huid schade heeft opgelopen door de zon en wil je persoonlijk advies welke behandeling het beste bij jouw past? Neem dan contact met ons op. 

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.


Home » Blog » Zonnebrand, óók bij een getinte of donkere huid!
Call Now Button