Telefoon: 033 2037030
Whatsapp: 06 2606 2731
Mail: klik hier

Vestigingen

Schothorst
Garietstraat 203
3013 BL Amersfoort
Openingstijden
Maandag:09.00 - 18.00
Dinsdag:09.00 - 18.00
Woensdag:09.00 - 18.00
Donderdag:11.00 - 20.00
Vrijdag:09.00 - 18.00
Zaterdag:op afspraak
Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Maandag:11.00 - 20.00
Donderdag:11.00 - 20.00Huidtherapie Eemland | Huidtherapie Amersfoort

Onze vestigingen
Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort

Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Schothorst
Maandag:09.00 - 18.00
Dinsdag:09.00 - 18.00
Woensdag:09.00 - 18.00
Donderdag:11.00 - 20.00
Vrijdag:09.00 - 18.00
Zaterdag:op afspraak

Vathorst
Maandag:11.00 - 20.00
Donderdag:11.00 - 20.00033 2037030 of mail: klik hier

Litteken

Een litteken is het gevolg van een huidbeschadiging. De huidcellen die beschadigd raken en afsterven, worden vervangen door bindweefsel. Het ontstaan van een litteken kan komen door bijvoorbeeld een operatie, ongeval, verbranding of een huidziekte. Of een verwonding onderhuids littekenweefsel wordt, is afhankelijk van de diepte en grootte van de wond en de aard van de huidbeschadiging. Niet iedereen is blij met het ontstaan van een litteken en willen het liefst dat deze verdwijnt. Maar hoe ontstaat een litteken en wat is hieraan te doen?

Oorzaken

De wondgenezing en de aanmaak van onderhuids littekenweefsel verschilt per persoon. Bij een schaafwond van de bovenste huidlaag (epidermis) herstelt de huid snel en mooi en ontstaat er geen litteken. Onder de bovenste huidlaag ligt de dermis en in deze laag bevinden zich onder andere bloedvaten, zweetklieren en talgklieren. Een wond in deze huidlaag zorgt ervoor dat het lichaam nieuw weefsel moet aanmaken om de wond op te vullen. Dit geeft altijd een litteken. Hoe het litteken eruit komt te zien is afhankelijk van het genezingsproces. Hieronder wordt dit kort uitgelegd.

Bij elke verwonding van de huid wordt het wondgenezingsproces in gang gezet. In de eerste wondgenezingsfase maken de fibroblasten, oftewel bindweefselcellen, collageen aan. Dit collageen is erg kwetsbaar en rood van kleur. Het is belangrijk om in deze fase binnen de pijngrens te bewegen. In de tweede wondgenezingsfase organiseren de bindweefselcellen zich. Dit vindt twee maanden na het ontstaan van de wond plaats. De bindweefselcellen passen zich continu aan de bewegingen in het betreffende huidgebied aan. Tevens vindt indringing van zenuwvezels plaats, waardoor meer gevoel in het littekengebied ontstaat. Omdat collageen sterker is dan de normale huidcellen, voelt een litteken harder en stugger aan dan de omringende huid.

Er zijn veel factoren die de wondgenezing negatief kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het ontstaan van een ontsteking in het wondgebied, een slechte doorbloeding van de huid en een verhoogde spanning op de wond of huid. Ook factoren als leeftijd, roken en blootstelling aan uv-straling hebben invloed op de wondgenezing en het ontstaan van een litteken.

Soorten littekens

We weten nu dat het ontstaan van een litteken wordt bepaald door de diepte, de grootte en de aard van de verwonding. Niet elk litteken is hetzelfde en ze kunnen onderling in uiterlijk verschillen.

 • Acnelittekens:
  • Deze littekens ontstaan als gevolg van het ontstekingsproces bij acne en door het zelf uitknijpen van puistjes. De littekens zitten dieper in de huid en zien eruit als putjes. Lees hier meer over acnelittekens.
 • Atrofisch litteken:
  • Dit litteken wordt gekenmerkt door een kleine deuk of put in de huid. Bij de wondgenezing is het ‘gat’ niet voldoende opgevuld door bindweefsel.
 • Hypertrofisch litteken:

Behandeling

De behandeling is gericht op het soepeler, minder pijnlijk en mooier maken van het litteken. Een litteken is een permanente beschadiging en zal dus nooit verdwijnen. Het is wel mogelijk om het litteken minder op te laten vallen. Tijdens het intakegesprek wordt met jou de geschiktste behandeling besproken. De keuze wordt bepaald door het type litteken, de locatie, de klachten van het litteken en het huidtype. Het komt voor dat verschillende behandelingen gecombineerd worden om tot het mooiste resultaat te komen.

 • SkinPen behandeling
  • Bij medische microneedling wordt gebruikgemaakt van een vibrerende pen met steriele naaldjes. Deze maken minuscuul kleine openingen in de diepte van de huid. Waardoor het wondgenezingsproces van de huid in gang wordt gezet. Tijdens dit proces worden collageen, elastine en groeifactoren aangemaakt die voor een verbetering van de huid zorgen. Littekens zullen minder opvallen.
 • Litteken behandeling
  • Door middel van verschillende massagegrepen wordt meer soepelheid en doorbloeding in het litteken bereikt. Hierdoor nemen pijnklachten en bewegingsbeperkingen af.
 • Camouflage behandeling
  • Deze behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken, oftewel camoufleren van huidproblemen. Dit zorgt voor een huid die egaler en rustiger van kleur is. De camouflage is gemakkelijk aan te brengen, waterproof, beschermt tegen uv-straling en is geschikt voor alle huidtypen.
 • Lymfetaping
  • Met een speciale tape wordt een verbetering van de doorbloeding en een afname van de pijn bereikt. De rode verkleuring van het litteken neemt af en het litteken wordt vlakker.
 • Siliconentherapie
  • Met siliconenpleisters en gel verbetert de hydratatie van het litteken waardoor het soepeler wordt. Tevens wordt het litteken vlakker en egaler van kleur.

Afspraak maken

Op korte termijn kun je bij ons terecht voor een intakegesprek. Dit eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. We verrichten huidonderzoek, we luisteren goed naar je probleem en je wensen. Bovendien stellen we een persoonlijk behandelplan op. Alle benodigde informatie krijg je ook mee naar huis.

Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. Je kunt terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Voor het intakegesprek reserveren we 30 minuten in onze agenda. Een afspraak kun je maken door te bellen naar 033-2037030, een e-mail te sturen naar info@huidtherapie-eemland.nl of via het contactformulier.

Gerelateerde onderwerpen

Vragen of meer informatie?
We helpen je graag!

Huidaandoeningen

Er bestaan veel verschillende soorten huidproblemen. Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met klachten van de huid. Wil jij weten wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Lees hier meer over de huidaandoeningen die bij ons behandeld kunnen worden.
Copyright © Huidtherapie Eemland 2019     Algemene Voorwaarden     Disclaimer     Privacy verklaring