Telefoon: 033 2037030
Whatsapp: 06 2606 2731
Mail: klik hier

Vestigingen

Schothorst
Garietstraat 203
3013 BL Amersfoort
Openingstijden
Maandag: 09:00 - 18:00
Dinsdag: 09.00 - 20:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: op afspraak
Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Maandag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 11:00 - 20:00Lymfoedeem | Huidtherapie Amersfoort

Onze vestigingen
Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort

Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Schothorst
Maandag: 09:00 - 18:00
Dinsdag: 09.00 - 20:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: op afspraak

Vathorst
Maandag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 11:00 - 20:00033 2037030 of mail: klik hier

Huidaandoening:

Lymfoedeem

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij deze ernstige medische aandoening is sprake van een abnormale ophoping van lymfevocht en eiwitten in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht. De klachten die hierbij ontstaan zijn: zwelling, pijn, zwaar en vermoeid gevoel en tintelingen. Lymfoedeem gaat vaak gepaard met beperkingen in het dagelijks functioneren. Er is bovendien een verhoogde kans op ontstekingen die het lymfoedeem kunnen verergeren.

Oorzaken
De oorzaken van een lymfoedeem zijn zeer uiteenlopend. In principe kan lymfoedeem ontstaan door elke beschadiging van de lymfevaten en lymfeklieren. Tevens kan een toename van de vochtproductie of een verminderde capaciteit in de afvoer van lymfevocht zorgen voor een lymfoedeem. Een verhoogde vochtproductie ontstaat vaak na een zware lichamelijk inspanning, door invloeden van buitenaf zoals warm weer, of als gevolg van een infectie. In deze gevallen hebben de lymfevaten veel moeite om al het lymfevocht af te voeren. Een verminderde capaciteit van de lymfevaten en lymfeklieren kan ontstaan door onder andere slecht functionerende kleppen in de lymfevaten, een beschadiging door een infectie of een operatie. Tijdens een operatie worden niet alleen lymfevaten beschadigd, maar kunnen ook lymfeklieren deels of in zijn geheel worden verwijderd.

Soorten lymfoedeem
Er zijn twee soorten lymfoedeem te onderscheiden, namelijk primair en secundair lymfoedeem. Primair lymfoedeem ontstaat als gevolg van een aangeboren afwijking. Vanaf de geboorte zijn er al minder lymfevaten aanwezig. Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Veelal is deze beschadiging het gevolg van een operatie waarbij lymfeklieren worden verwijderd, maar deze kan ook het gevolg zijn van bestraling in een gebied van lymfevaten en lymfeklieren. Andere factoren die een beschadiging kunnen veroorzaken zijn: chronische veneuze insufficiëntie, medicijnen, het gebruik van een prothese, tumorgroei en een trauma.

Behandeling
De behandeling van lymfoedeem vraagt vaak een multidisciplinaire aanpak. Niet alleen de behandeling is van belang, maar ook beweging speelt een grote rol in de verbetering van lymfoedeem. De behandeling is gericht op het verbeteren of opheffen van de (pijn)klachten en vermindering van de omvang van het oedeem. Net als bij lipoedeem wordt oedeemtherapie ingezet om de gevolgen van het lymfoedeem te verbeteren. In dit behandeltraject worden verschillende huidtherapeutische behandelingen gecombineerd toegepast om tot een maximaal behandelresultaat te komen. Het bestaat uit de volgende behandelingen:
  • Manuele lymfedrainage
  • Zwachtelen
  • Lymfetaping
  • Aanmeten van therapeutische elastische kousen
  • Aanmeten van verbandhulpmiddelen zoals de Tinkfit, Curetex of Varocare
  • Intermitterende pneumatische compressietherapie
  • Ademhaling en bewegingsoefeningen
  • Huidverzorgingsadviezen
Afspraak maken
Op korte termijn kun je bij ons terecht voor een intakegesprek. Dit eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. We verrichten huidonderzoek, we luisteren goed naar je probleem en je wensen. Bovendien stellen we een persoonlijk behandelplan op. Alle benodigde informatie krijg je ook mee naar huis. Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten.
Bij Huidtherapie Eemland kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.
Voor het intakegesprek reserveren we 30 minuten in onze agenda. Een afspraak kun je maken door te bellen naar 033-2037030, een e-mail te sturen naar info@huidtherapie-eemland.nl of via het contactformulier.

Gerelateerde onderwerpen

Heb je last van 'lymfoedeem'
en ben je benieuwd naar de behandelingen? Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Verzenden

Huidaandoeningen

Er bestaan veel verschillende soorten huidproblemen. Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met klachten van de huid. Wil jij weten wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Lees hier meer over de huidaandoeningen die bij ons behandeld kunnen worden.

Staat jouw huidprobleem er niet tussen?

Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen wij toch iets voor jou betekenen. Iedereen met een hulpvraag over de huid kan bij ons terecht!
Copyright © Huidtherapie Eemland 2019     Algemene Voorwaarden     Disclaimer     Privacy verklaring