Telefoon: 033 2037030
Whatsapp: 06 2606 2731
Mail: klik hier

Vestigingen

Schothorst
Garietstraat 203
3013 BL Amersfoort
Openingstijden
Maandag:09.00 - 18.00
Dinsdag:09.00 - 18.00
Woensdag:09.00 - 18.00
Donderdag:11.00 - 20.00
Vrijdag:09.00 - 18.00
Zaterdag:op afspraak
Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Maandag:11.00 - 20.00
Donderdag:11.00 - 20.00Huidtherapie Eemland | Huidtherapie Amersfoort

Onze vestigingen
Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort

Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Schothorst
Maandag:09.00 - 18.00
Dinsdag:09.00 - 18.00
Woensdag:09.00 - 18.00
Donderdag:11.00 - 20.00
Vrijdag:09.00 - 18.00
Zaterdag:op afspraak

Vathorst
Maandag:11.00 - 20.00
Donderdag:11.00 - 20.00033 2037030 of mail: klik hier

Pigmentvlekken

Veel mensen hebben last van pigmentvlekken. De een heeft alleen een klein vlekje, terwijl de ander meerdere grote plekken kan hebben. Pigmentvlekken bestaan uit een opeenhoping van pigment, ook wel melanine genoemd. Een toename van het pigment op één plek wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. De kleur van een pigmentvlek varieert van lichtbruin tot zwart. Ze komen het meest voor in het gelaat en op de handen. Veel mensen storen zich aan pigmentvlekken, maar hoe komt het dat de ene persoon hier last van heeft en de ander niet? Hieronder wordt uitgelegd hoe pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Oorzaken

Door verschillende oorzaken kan de verdeling van het pigment in de huid verstoord raken. Een van de bekendste oorzaken is overmatige blootstelling aan uv-straling door de zon of zonnebank. Daarnaast kunnen ook hormonale veranderingen, huidveroudering of huidbeschadiging leiden tot hyperpigmentatie. Pigmentvlekken kunnen zich in de oppervlakkige of in de diepere huidlagen bevinden. Bevindt het overmatige pigment zich in de oppervlakkige huidlaag, dan zal dit lichtbruin tot zwart van kleur zijn. Pigmentophoping in de diepere huidlaag (dermis) heeft een blauwe tot grijze kleur. De behandeling hiervan is zeer lastig.

Soorten pigmentvlekken

 • Ouderdomsvlekken: Ouderdomsvlekken, ook wel zonnevlekken genoemd, ontstaan door een overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en de zonnebank. Het gedrag van de pigmentcel verandert en deze produceert meer pigment op één plek. De meest voorkomende plekken zijn: het gelaat,  de handen en het decolleté.
 • Zwangerschapsmasker/melasma: Deze pigmentvlekken hebben een hormonale oorzaak. Door een combinatie van hormoonschommelingen en blootstelling aan uv-straling ontstaan pigmentvlekken. De vorm is kenmerkend: de bruine vlekkerige verkleuring ziet eruit als een masker, vandaar de benaming zwangerschapsmasker.
 • Postinflammatoire hyperpigmentatie: Als gevolg van verwonding van de huid, acne,  eczeem, waterpokken of jeukende huiduitslag kunnen pigmentvlekken ontstaan.
 • Cafe-au-lait vlek: Deze pigmentvlek dankt haar naam aan de koffiekleurige vlek in de huid. Het is een ovale, egale licht- tot donkerbruine vlek. Het zijn goedaardige pigmentvlekken die al bij de geboorte aanwezig kunnen zijn.

Behandeling

Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeut de behandelmogelijkheden. De keuze van de behandelmethode wordt bepaald aan de hand van het huidtype, de diepte van het pigment en de locatie van de pigmentvlek. Bovendien wordt ook veel aandacht besteed aan voorlichting en huidverzorging om nieuwe pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Lasertherapie en lichttherapie
  • Bij deze behandelmethode zendt de behandelkop energie uit dat geabsorbeerd wordt door het pigment (melanine). De pigmentvlek wordt donkerder van kleur en binnen 14 dagen is het pigment vrijwel geheel verdwenen. Soms is een verhaalbehandeling nodig.
 • MeLine pigmentbehandeling
  • Dit is de eerste en de enige behandelmethode die gespecialiseerd is in de aanpak van alle soorten hyperpigmentatie (pigmentvlekken). De resultaten zijn snel en effectief en is aangetoond in uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.
 • Cryo behandeling 
  • Bij deze behandelmethode wordt gebruikgemaakt van de Cryopen. Hier zit een ampul met vloeibare stikstof in waarmee het weefsel nauwkeurig bevroren wordt. Met deze behandeling werk je tot op de millimeter nauwkeurig zonder omringend weefsel te beschadigen.
 • Peeling
  • De peeling zorgt voor een vernieuwing van de huid door stimulatie van de huidcellen. De huid schilfert hierdoor sneller af, pigmentplekken vervagen en er ontstaat een nieuwe, gladdere en gezonde huid.
 • Camouflagetherapie
  • Deze behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken, oftewel camoufleren van huidproblemen. Dit zorgt voor een huid die egaler en rustiger van kleur is. De camouflage is gemakkelijk aan te brengen, waterproof, beschermt tegen uv-straling en is geschikt voor alle huidtypen.

Afspraak maken

Laat je adviseren en voorlichten in een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek. Hierin besteden we aandacht aan je vragen en bespreken we je wensen en verwachtingen. Daarna volgt een zorgvuldig huidonderzoek door een van onze huidtherapeuten. Met al deze gegevens stellen we jouw persoonlijke behandelplan op. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Voor het intakegesprek reserveren we 30 minuten in onze agenda. Een afspraak kun je maken door te bellen naar 033-2037030, een e-mail te sturen naar info@huidtherapie-eemland.nl of via het contactformulier.

Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. Jarenlange ervaring, betrokkenheid en evenwichtigheid is wat ons kenmerkt.

Gerelateerde onderwerpen

Vragen of meer informatie?
We helpen je graag!

Huidaandoeningen

Er bestaan veel verschillende soorten huidproblemen. Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met klachten van de huid. Wil jij weten wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Lees hier meer over de huidaandoeningen die bij ons behandeld kunnen worden.
Copyright © Huidtherapie Eemland 2019     Algemene Voorwaarden     Disclaimer     Privacy verklaring