Telefoon: 033 2037030
Whatsapp: 06 2606 2731
Mail: klik hier

Vestigingen

Schothorst
Garietstraat 203
3013 BL Amersfoort
Openingstijden
Maandag: 09:00 - 18:00
Dinsdag: 09.00 - 20:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 11:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: op afspraak
Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Maandag: 11:00 - 20:00
Donderdag: 11:00 - 20:00Rosacea | Huidtherapie Amersfoort

Onze vestigingen
Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort

Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Schothorst
Maandag: 09:00 - 18:00
Dinsdag: 09.00 - 20:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 11:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: op afspraak

Vathorst
Maandag: 11:00 - 20:00
Donderdag: 11:00 - 20:00033 2037030 of mail: klik hier

Huidaandoening:

Rosacea

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening van het gezicht. Het meest opvallende kenmerk is de felle roodheid van de huid. Andere kenmerken zijn huidirritaties, bultjes en puistjes. De huidaandoening geeft een ontstekingsreactie in de huid en kent verschillende stadia. Vaak begint rosacea met roodheid op de wangen en dit kan langzaam uitbreiden naar de neus, kin en het voorhoofd. Andere symptomen zijn: een stekend en branderig gevoel van de huid, irritatie van de ogen en vergroving van de huidstructuur. Rosacea komt voornamelijk voor bij blanke huiden in de leeftijd vanaf 30 jaar en komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

Oorzaken
De oorzaak van rosacea is nog steeds onbekend. De ernst van rosacea kan beïnvloed worden door een aantal uitwendige factoren die de klachten verergeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: warmte, cosmetica, zonlicht, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. De rol van voeding is moeilijk aan te tonen. Wel is bekend dat het drinken van alcohol en het eten van gekruid en pittig voedsel de klachten tijdelijk kunnen verergeren. Uit onderzoek is ook gebleken dat de demodexmijt een rol speelt bij rosacea. Deze huidmijt komt van nature voor in de talgklieren, die in de tweede huidlaag (dermis) zitten. Bij rosacea is er sprake van een hoger aantal Demodex huidmijten.
Rosacea is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het nooit volledig over zal gaan. Het advies is om de rosacea te behandelen om verergering te voorkomen. Door toenemende bekendheid van rosacea wordt het in een vroeg stadium gediagnosticeerd. Hierdoor is deze huidaandoening goed te stabiliseren met de juiste voorlichting, behandeling en producten. 

Stadia
Rosacea kan in verschillende stadia voorkomen. Meestal begint het met een opvlammende roodheid van de huid die ook weer verdwijnt. Kleine aderen op de wangen en neus worden zichtbaar en soms zijn gesprongen vaatjes zichtbaar. Daarop volgt het tweede stadium dat wordt gekenmerkt door de ontstekingsreactie van de huid. Er ontstaan puistjes en soms bultjes die kunnen jeuken. In het derde en laatste stadium ontstaan grotere ontstekingen en worden er plaques gevormd. De huid wordt bovendien grover van structuur.
Bij ontstoken rosacea wordt door de huisarts of dermatoloog een lokale antibioticagel voorgeschreven zoals Metronidazol of wordt er gekozen voor orale toediening van de antibiotica. Een voorbeeld hiervan zijn Doxycycline- of Minocyclinetabletten. Deze medische behandeling kan uitstekend gecombineerd worden met de huidtherapeutische behandeling.

Triggers en gevolgen van rosacea
 • Klimaatomstandigheden zoals UV-licht, warmte, vochtigheid, koude en wind kan een aanval aan roodheid met soms zelfs rode bultjes veroorzaken.
 • Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en kruiden zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes, met meer roodheid als gevolg.
 • Roken verergert rosacea.
 • Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen.
 • Demodex mijt of een helicobacter pylori infectie verergeren de klachten.
 • Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte.
 • Vermijd het scrubben van de huid, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen.
 • Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol, menthol en parfum.
Behandeling
Binnen de huidtherapeutische zorg zijn meerdere mogelijkheden om de rosaceahuid te kalmeren en verergering te voorkomen. De behandeling is gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie, het verwijderen van de rode (gesprongen) adertjes en de weerstand/weerbaarheid van de huid te vergroten.

De huidtherapeuten van Huidtherapie Eemland kunnen rosacea in een vroeg stadium herkennen en behandelen. We geven voorlichting en adviezen hoe je jouw huid thuis kunt verzorgen. En we kunnen de symptomen zoals puistjes en vaatjes goed behandelen. Een goede verzorging van de huid en de juiste behandeling kunnen ervoor zorgen dat de rosaceahuid kalmeert en dat de aandoening niet erger wordt.
 • Acne behandeling
  Bij deze dieptereiniging wordt de huid gereinigd met een milde huidreiniger, vrij van alcohol, parabenen en andere irriterende stoffen. Onzuiverheden zoals mee-eters worden uitgedrukt. Whiteheads (talgbultjes) en puisten worden eerst voorzichtig ingeprikt waarna de inhoud zorgvuldig wordt uitgedrukt zonder de huid te beschadigen. Voor meer informatie over deze behandeling.
 • Camouflage behandeling
  Met Lycogel, een camouflagecrème, wordt de rode, gevoelige huid mooi bedekt. De crème zorgt ervoor dat de poriën niet verstopt raken en bevat bovendien kalmerende ingrediënten, zodat het huidherstel na een behandeling wordt bevorderd. Lycogel is oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing door artsen onmiddellijk na cosmetische behandelingen. Tevens beschermt dit product de huid tegen uv-straling met een SPF 30. Voor meer informatie over deze behandeling.
 • Peeling
  Met een huidverbeterende peeling wordt de Demodex huidmijt bestreden. Ook wordt de huid sterker en mooier. Dit houdt in dat de huidstructuur en de hydratatie van de huid verbetert maar ook de roodheid en ontstekingen wordt zichtbaar minder. Met ondersteunde therapeutische producten kun je je huid thuis verzorgen en beschermen om de huid sneller te laten herstellen en het eindresultaat langer te behouden. Voor meer informatie over deze behandeling.
 • Huidverzorgingsadvies
  Bij de behandeling hoort ook goede voorlichting en advies over persoonlijke huidverzorging. Indien je een goed en langdurig resultaat van de behandeling wil, wordt thuis een goede ondersteuning van je gevraagd. Tijdens het intakegesprek wordt dit aandachtig besproken en vastgelegd in het persoonlijke behandelplan.
Afspraak maken
Op korte termijn kun je bij ons terecht voor een intakegesprek. Dit eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. We verrichten huidonderzoek, we luisteren goed naar je probleem en je wensen. Bovendien stellen we een persoonlijk behandelplan op. Alle benodigde informatie krijg je ook mee naar huis. Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten.
Bij Huidtherapie Eemland kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.
Voor het intakegesprek reserveren we 30 minuten in onze agenda. Een afspraak kun je maken door te bellen naar 033-2037030, een e-mail te sturen naar info@huidtherapie-eemland.nl of via het contactformulier.

Gerelateerde onderwerpen

 

 

 

 

 

Heb je last van 'rosacea'
en ben je benieuwd naar de behandelingen? Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Verzenden

Huidaandoeningen

Er bestaan veel verschillende soorten huidproblemen. Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met klachten van de huid. Wil jij weten wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Lees hier meer over de huidaandoeningen die bij ons behandeld kunnen worden.

Staat jouw huidprobleem er niet tussen?

Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen wij toch iets voor jou betekenen. Iedereen met een hulpvraag over de huid kan bij ons terecht!
Copyright © Huidtherapie Eemland 2019     Algemene Voorwaarden     Disclaimer     Privacy verklaring