Gratis intake
Back acne vrouw

Huidaandoening: Acne

Klantbeoordeling 9.8

Vergoeding door verzekeraars mogelijk

Aangesloten bij NVH en BIG register

Acne

Acne is één van de, al dan niet de bekendste huidaandoening. De meesten van ons hebben er wel eens last van (gehad).

Acne is een aandoening aan de talgklieren. Als de talgproductie uit balans raakt, raken de uitvoergangen van de talgklieren verstopt. Zo ontstaat een puist.

Acne komt niet alleen bij pubers voor, ook volwassenen kunnen worstelen met deze huidaandoening. We zien acne vaak in het gezicht, maar ook op de rug, schouders en het decolleté komen de puistjes vaak voor.

We begrijpen dat acne veel onzekerheid met zich meebrengt en willen je daar graag bij helpen!

Acne behandeling: v.a. € 65

Voor en na de behandeling

Wat is acne? 

Acne is een aandoening van de talgklieren. Deze zijn in grote getalen in onze huid aanwezig. De meeste talgklieren zitten in het gezicht, op de borst, schouders en rug. Dit zijn ook de plekken waar acne veelal voorkomt. Met de talg die door deze klieren geproduceerd wordt blijft de huid soepel en worden bacteriën gedood. Wanneer de talgproductie uit balans raakt en de poriën verstopt raken kan acne ontstaan. 

Verstopping van de poriën is één van de oorzaken van acne. Ook andere factoren kunnen acne veroorzaken of verergeren:

  • Hormonale veranderingen
  • Verstoorde afschilfering van oppervlakkige dode huidcellen
  • Verhoogde talgproductie of vergrote talgklieren
  • Bacteriën die van nature aanwezig zijn in de poriën en talgklieren. Daarnaast kan acne worden verergerd door
  • Voeding (zuivel en snelle suikers)
  • Verkeerde huidverzorging
  • Het zelf uitdrukken van puisten of het krabben hieraan
  • Erfelijkheid

Welke acne vorm heb ik?

Acne is een overkoepelende benaming. Er zijn vele soorten acne met elk hun eigen uiterlijke kenmerken en/of oorzaken:

  • Acne vulgaris: Als je het over acne hebt dan heb je het waarschijnlijk over deze vorm. Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne en is beter bekend als ‘jeugdpuistjes’. Bijna iedereen krijgt hier tijdens de puberteit in zekere mate last van. 
  • Acne comedonica: Bij acne comedonica zijn mee-eters (comedonen) veel aanwezig en zichtbaar. Er zijn twee soorten mee-eters: blackheads (open comedonen) en whiteheads (gesloten comodonen).
  • Acne conglobata: Deze vorm van acne is misschien wel de meest heftige vorm. Het begint vaak in de puberteit maar kan aanhouden tot middelbare leeftijd. Acne conglobata komt vooral bij jonge mannen voor. 
  • Acne tarda: Volwassen acne, een andere naam voor acne tarda, komt zoals de naam doet vermoeden voor bij volwassenen. Voornamelijk bij vrouwen van boven de 25 jaar. Acne tarda bestaat vooral uit diepere ontstekingen (papels) en puisten en komt het meest voor rond de mond, op de kaaklijn en in de hals. 
  • Restacne: Verkleuringen in de huid na actieve acne noemen we restacne. In dit laatste stadium van acne zijn alle grove ontstekingen weg, maar zie je er nog wel de nasleep van. Ook ziet de huid er dof uit. Door middel van behandelingen kun je je huid er weer gezond uit laten zien!
  • Acnelittekens: Als je dan eindelijk af bent van je acne blijf je vaak zitten met acnelittekens. De huid ziet er door alle bobbeltjes, bultjes, roodheid en putjes nog onregelmatig uit. Door middel van medische microneedling en peelings valt er veel resultaat te behalen. 

Andere acne-gerelateerde huidaandoeningen:

  • Dermatitis perioralis: Dermatitis perioralis, beter bekend als clownseczeem, is een huidontsteking rond de mond. Het kan ook voorkomen rond de ogen, neuslippenplooi of op de kin. De huid is hierbij erg rood en geïrriteerd. Clownseczeem kan erg jeuken wat deze aandoening heel vervelend maakt. Dermatitis perioralis wordt vaak veroorzaakt door het gebruik van corticosteroïden. 
  • Gerstekorrels: Heb je een klein, wit-gelig bultje ergens rond je ogen? Dan kan dat wel eens een gerstekorrel (milia) zijn. Dit is een talgbultje wat gevuld is met keratine. Het is erg verleidelijk om dit zelf te verwijderen maar dit kan littekenvorming of ontsteking tot gevolg hebben. Laat het dus makkelijk en snel verwijderen bij een huidtherapeut. 
  • Gistpuistjes: Deze huidaandoening lijkt qua uiterlijke kenmerken erg op acne maar is toch anders. Gistpuistjes worden namelijk veroorzaakt door een gist, waar acne wordt veroorzaakt door een bacterie. Gistpuistjes zien we meestal langs de haarlijn, langs de kaaklijn op het voorhoofd of op de rug of borst. Bij deze huidaandoening is er niet zo veel sprake van mee-eters en zijn de ontstekingen vaak kleiner dan bij acne. 
  • Grove poriën: Talgklieren maken talg aan. Als ze te veel talg aanmaken, en dit vermengt met dode huidcellen in de porie, kunnen de poriën verstopt raken. Talg kan dan niet vrij de porie uit met als gevolg dat de poriën wijder en beter zichtbaar worden. Hierdoor kunnen ook mee-eters ontstaan.
  • Keratosis pilaris: Heb je last van allemaal kleine, rode bultjes die er uit zien als kippenvel? Dan heb je waarschijnlijk de huidaandoening keratosis pilaris. Deze huidaandoening komt vaak voor bij jonge mensen op plekken als de bovenarmen, bovenbenen, billen en soms op de wangen. Soms ontstaan er puistjes, of worden er korstjes en pigmentvlekken gevormd door het krabben. 
  • Rosacea: Niet blozen maar wel rode wangen. Dat komt door rosacea. Deze aandoening lijkt erg op acne maar is anders in haar oorzaak. Ook zijn er geen white-heads en mee-eters aanwezig, en komt er geen pus maar talg uit de bultjes. Wel zijn er vaak zichtbare vaatjes. We rosacea vaak bij vrouwen maar het kan ook bij mannen voorkomen.  

Hoe wij acne behandelen

Als je last hebt van acne dan heb je waarschijnlijk al veel verschillende middeltjes, zalfjes en methodes geprobeerd. Soms werkt het, maar vaak heeft het weinig of geen effect. Veel producten die beloven jou van je acne af te helpen, maken het vaak alleen maar erger omdat zij irriterende ingrediënten als alcohol of parfum bevatten.

Om littekens en pigmentvorming te voorkomen is het aan te raden om zo snel mogelijk naar de huidtherapeut te gaan als je last hebt van acne. Wij kunnen de juiste vorm van acne diagnosticeren, waarop wij het behandelplan aanpassen. Samen kijken we naar wat jouw huid nodig heeft.

Tijdens het behandeltraject hebben wij de keuze uit verschillende, effectieve producten en behandelmethodes:

Acnetherapie

De huid wordt gereinigd met een milde cleanser. Onzuiverheden zoals mee-eters worden uitgedrukt. Whiteheads (talgbultjes) en puisten worden eerst voorzichtig en secuur ingeprikt waarna de inhoud zorgvuldig wordt uitgedrukt zonder de huid te beschadigen.

Meer over deze acnetherapie »

Medische peelings

Om het ontstekingsproces te remmen, de huid egaler te maken en de huidconditie te verbeteren, kan de peeling worden ingezet. De huidtherapeut heeft een ruime keuze uit verschillende peelings. De keuze van de peeling is afhankelijk van de huid(conditie) op het moment van de behandeling en kan per behandelingsmoment verschillen. 

Meer over onze peelings »

Medische microneedling

De SkinPen behandeling is een behandeling die de huid in de diepte stimuleert om nieuwe collageenvezels en elastine aan te maken. Dit geeft de huid stevigheid, maar het maakt de huid ook gladder. 

Meer over medische microneedling »

Persoonlijk huidverzorgingsadvies

Zonder goede voorlichting en advies over huidverzorging, zal er geen mooi resultaat worden behaald. Indien je een goed en langduriger resultaat van de behandeling wil, is het van belang dat je de huid thuis ook goed verzorgd.

Tijdens het intakegesprek wordt dit aandachtig besproken en vastgelegd in jouw persoonlijke behandelplan.

Hoe kan ik acne zelf voorkomen?

Allereerst is het belangrijk dat je een goede huidverzorgingsroutine hebt. Maak hierbij gebruik van een exfoliant en een goede, voedende dagcrème, het liefst één met SPF. Zorg er ook voor dat er in ieder geval geen alcohol of parfum in je huidverzorgingsproducten zit. Dit kun je checken op de ingrediëntenlijst van je huidverzorgingsproduct. Helaas kun je niet altijd invloed hebben op de vorming van acne. Je kunt er ook gewoonweg aanleg voor hebben. 

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd bij ons terecht voor een intakegesprek. Wij helpen je graag!

Wordt een acnebehandeling vergoed?

Bij een aanvullende verzekering kan het zijn dat de behandeling van acne in het gezicht deels of volledig wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Ga dit altijd even na bij jouw zorgverzekeraar. 

Ervaringen

“Ik heb, omdat ik een onrustige huid had, een tijdje van alles geprobeerd via de huisarts, waarvan niks leek te helpen en soms alles alleen maar erger werd. Geen idee meer hoe maar ik ben uiteindelijk bij Daniëlle terecht gekomen en dat is de beste keuze ooit geweest!

Bij het intake gesprek alles heel duidelijk uitgelegd gekregen en toen begonnen aan een traject met dieptereinigingen en ‘peelings’. Het resultaat was snel te zien en nog beter dan ik van te voren verwacht had! Daniëlle is super begaan en geïnteresseerd, laat je op je gemak voelen en is onwijs professioneel. De huidtherapie heeft bij mij gezorgd voor veel meer zelfvertrouwen en ik kan iedere ochtend langer slapen omdat ik totaal ‘au naturel’ de deur uitkan.” – Lisa

9.8/10

Plan jouw gratis intakegesprek

Je kunt bij ons terecht voor een intakegesprek. In dit gesprek luisteren we naar je wensen en bespreken we jouw vragen en verwachtingen.

Daarna volgt een huidonderzoek en krijg je jouw behandelplan. Zo weet je exact waar je aan toe bent! Alle benodigde informatie krijg je ook mee naar huis.

  • Stel al jouw vragen
  • Gevolgd door zorgvuldig huidonderzoek
  • Persoonlijk behandelplan
  • Gediplomeerde huidtherapeuten
  • Geen verwijzing nodig

Gediplomeerde huidtherapeuten

Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. Je kunt bij ons terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist.

Home » Huidaandoeningen » Acne
Call Now Button