Online afspraak maken
Atrofisch litteken, ofwel ingezonken litteken in de huid

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken wordt ook wel een ingezonken litteken genoemd. Wanneer de huid beschadigd raakt door bijvoorbeeld een ontsteking wordt het wondgenezingsproces ingeschakeld. Tijdens dit proces wordt er echter te weinig bindweefsel geproduceerd waardoor er alleen een dun laagje huid ontstaat. Hierdoor is het litteken ingezonken in de huid en zichtbaar als een deukje of putje. 

Hoe ontstaat een atrofisch litteken?

Een atrofisch litteken ontstaat vaak bij huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingsreacties zoals acne of waterpokken. Ook na operaties kunnen atrofische littekens ontstaan, bijvoorbeeld na een heupoperatie of na het verwijderen van een moedervlek. Het misschien wel meest voorkomende voorbeeld van atrofische littekens zijn huidstriemen, beter bekend als striae. 

Behandelen van een atrofisch litteken

Onze huid heeft een geweldig regenererend vermogen. Dat wil zeggen dat de huid zelf in staat is om zich te herstellen. Als huidtherapeuten maken we gebruik van dit vermogen door de huid gecontroleerd te beschadigen. De huid zal nieuw collageen en elastine aanmaken waardoor het atrofisch litteken meer ‘opgevuld’ raakt. 

Een litteken blijft een litteken en zal helaas nooit helemaal verdwijnen. De structuur en de teint van de huid kunnen daarentegen door de behandeling verbeteren. Atrofische littekens zullen na de behandeling minder diep en opvallend zijn. We gebruiken bij het behandelen van een artrofisch litteken de volgende behandelmethodes: 

Microneedling

Bij microneedling wordt gebruikgemaakt van een pen met vibrerende steriele naaldjes. Deze perforeren de huid waardoor het wondgenezingsproces in gang wordt gezet. Tijdens dit proces worden collageen, elastine en groeifactoren aangemaakt die voor een verbetering van de huid zorgen. De huid wordt sterker en weerbaarder en littekens zullen minder opvallen. 

Meer over medische microneedling »

Huidverbeterende peelings

Om de huid egaler te maken, littekens minder te laten opvallen en de huidconditie te verbeteren, kan de peeling worden ingezet. De huidtherapeut heeft een ruime keuze uit verschillende peelings. De keuze van de peeling is afhankelijk van de huid(conditie) op het moment van de behandeling en kan per behandelmoment verschillen.  

Meer over medische microneedling »

Plan jouw gratis intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde artikelen  

Home » Huidaandoeningen » Atrofisch litteken
Call Now Button