
Dermatitis perioralis
Dermatitis perioralis, is een huidontsteking rond de mond. Hier heeft de aandoening ook de bijnaam ‘clownseczeem’ aan te danken. Deze vorm van huidontsteking uit zich vooral rond de mond, maar we zien het ook wel rond de ogen, op de neus-lippenplooi en op de kin. De huid is dan rood en geïrriteerd.
Gelukkig kunnen we clownseczeem goed verhelpen met behulp van de juiste peelings en huidproducten.
Wat is dermatitis perioralis?
Dermatitis perioralis, of clownseczeem, zorgt voor irritatie, roodheid en pukkeltjes rondom de mond. Ook zien we het wel eens in de neuslippenplooi, rondom de ogen of op de kin. Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen. Soms hebben ook kinderen en mannen last van deze huidaandoening.
De huidaandoening is niet kwaadaardig, maar de roodheid rond de mond kan je wel erg onzeker maken! Ook kan clownseczeem erg jeuken, wat deze aandoening heel vervelend maakt.
Oorzaken van clownseczeem
De grote oorzaak voor dermatitis perioralis, of clownseczeem, is het langdurig gebruik van corticosteroïden. Dit wordt vaak voorgeschreven door de dokter voor de eczeemhuid maar doet de huid alleen maar opvlammen en verergert de aandoening helaas alleen maar. De huidaandoening is dan verkeerd gediagnostiseerd. In eerste instantie lijkt de huid goed te reageren op de zalf, maar verergert als de crème niet meer gebruikt wordt.
Cosmetica gebruik zoals foundations en crèmes kunnen de dermatitis ook in stand houden. De huidporiën raken bij mensen die al een vettige huid hebben nog makkelijker verstopt door deze producten. Dit kan ook verklaren waarom we dermatitis perioralis vaker zien bij vrouwen dan bij mannen.
Hoe ziet dermatitis perioralis eruit?
De huid rond de mond, ogen of neus zit vol met kleine rode bultjes, ook wel papels genoemd. In deze bultjes zit geen talgpropje of pus. Knijp deze bultjes dus ook niet uit! Soms veroorzaken de bultjes jeuk en branderigheid. Ook geeft de huidaandoening vaak schilfertjes. Direct rondom de mond is geen roodheid te zien. Dit is waarschijnlijk waarom de aandoening ook wel ‘clownseczeem’ heet.
Clownseczeem kan erg lijken op acne door de papels. Bij acne heb je ook vaak last van mee-eters, dat is niet zo bij clownseczeem. Acne is meestal ook niet zo specifiek geplaatst maar is te zien op meerdere plekken in bijvoorbeeld het gezicht. Dermatitis wordt ook vaak verward met rosacea. Bij rosacea zijn er ook vaatjes zichtbaar, bij dermatitis niet.
De verwarring tussen verschillende huidaandoeningen is een goede reden om naar een huidtherapeut te gaan. Zij/hij kan goed zien van welke huidaandoening jij last hebt en kan je helpen met het verbeteren van de huid door de juiste behandelmethodes.
Clownseczeem laten behandelen
Bij Huidtherapie Eemland behandelen we deze dermatitis perioralis, of clownseczeem. door middel van (een combinatie van) de volgende twee behandelmethodes:
Peeling
Een peeling is een behandeling waarbij vloeistoffen die zuren bevatten gebruikt worden om de conditie van de huid te verbeteren. We hebben hierbij de keuze uit verschillende peelings, en kiezen de intensiteit die het beste bij jouw huid en huidaandoening past. Een peeling verbetert de huidconditie omdat de huid in een versneld tempo vernieuwd.
Persoonlijk huidverzorgingsadvies
Bij de behandeling hoort ook goede voorlichting en advies over persoonlijke huidverzorging. Indien je een goed en langdurig resultaat van de behandeling wil, wordt thuis een goede ondersteuning van je gevraagd. Tijdens het intakegesprek wordt dit aandachtig besproken en vastgelegd in het persoonlijke behandelplan.
Door de bovenstaande methodes te combineren behalen we het beste, meest langdurige resultaat. Het is belangrijk om je goed aan de huidverzorgingsadviezen te houden voor het beste resultaat.
We vertellen je er graag meer over in een gratis intakegesprek.

Plan jouw gratis intakegesprek
Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.
Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.