Gratis intake
Gistpuistjes op het voorhoofd

Gistpuistjes

Ook al lijken gistpuistjes erg op acne, is het toch een andere huidaandoening. Gistpuistjes zijn kleine rode bultjes, puistjes en verstopte poriën die vooral voorkomen langs de haargrens, op het voorhoofd en langs de kaaklijn. Ook zien we het op de rug en borst.

Vooral jongvolwassenen hebben last van gistpuistjes, maar het kan in principe op elke leeftijd voorkomen. Bij Huidtherapie Eemland helpen we jou om je huid weer rustig te krijgen.

De oorzaak van gistpuistjes

Gistpuistjes, of pityrosporon folliculitis, ontstaan door een ontsteking van de haarzakjes die door de gist pityrosporum ovale wordt veroorzaakt. De aandoening wordt vaak fout gediagnosticeerd als een acne vulgaris omdat ze erg op elkaar lijken maar de twee zijn wel degelijk anders: acne wordt veroorzaakt door een bacterie waar gistpuistjes worden veroorzaakt door een gist.

In principe komt de gist die pityrosporon folliculitis veroorzaakt vrijwel bij iedereen in de haarzakjes voor. Meestal zonder problemen, maar een overgroei van deze gist kan wel klachten geven.De gist gedijt goed in de vetten van de talg. Vettige cremes en een vochtig en warm klimaat kunnen de huidaandoening ook aanwakkeren.

Heb ik last van gistpuistjes?

Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst.
Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen. Het grote verschil is dat er bij gistpuistjes niet zo veel sprake is van mee-eters, en zijn de ontstekingen vaak kleiner dan bij acne.

Gistpuistjes behandelen

Bij Huidtherapie Eemland gebruiken we (een combinatie van) de volgende twee behandelmethodes:

Peeling

Een peeling is een behandeling waarbij vloeistoffen die zuren bevatten gebruikt worden om de conditie van de huid te verbeteren. We hebben hierbij de keuze uit verschillende peelings, en kiezen de intensiteit die het beste bij jouw huid en huidaandoening past. Een peeling verbetert de huidconditie omdat de huid in een versneld tempo vernieuwd.

Meer over deze behandeling »

Persoonlijk huidverzorgingsadvies

Bij de behandeling hoort ook goede voorlichting en advies over persoonlijke huidverzorging. Indien je een goed en langdurig resultaat van de behandeling wil, wordt thuis een goede ondersteuning van je gevraagd. Tijdens het intakegesprek wordt dit aandachtig besproken en vastgelegd in het persoonlijke behandelplan.

Door de bovenstaande methodes te combineren behalen we het beste, meest langdurige resultaat. Het is belangrijk om je goed aan de huidverzorgingsadviezen te houden omdat je helaas nou eenmaal meer aanleg voor deze aandoening hebt. Welke producten je het beste kunt gebruiken, wanneer en hoe vaak leggen we je graag uit!

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Gistpuistjes
Call Now Button