
Hidradenitis suppurativa
Hidradenitis suppurativa, ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd, is een chronische ontsteking van de huid. De voorkeursplaatsen zijn de oksels, onder de borsten, in de liezen en de bilnaad. Het komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Deze huidaandoening is niet alleen pijnlijk en ontsierend, maar kan ook onaangenaam ruiken. Dit kan de kwaliteit van leven enorm beïnvloeden. Wij helpen je jouw klachten te verminderen.
Wat zijn de kenmerken van hidradenitis suppurativa?
Hidradenitis kent verschillende stadia. Het begint meestal met kleine rode bultjes, daarna ontstaan geleidelijk grotere en diepere ontstekingen. Dit noemen we cysten of noduli. In deze diepe ontstekingen zit pus. Ook kunnen de ontstekingen erg pijnlijk zijn. De ontstekingen kunnen met elkaar verbonden zijn door zogenaamde tunnelverbindingen (fistelgangen) onder de huid. Dit leidt vaak tot littekens die grillig en paars van kleur zijn, wat je in het laatste stadium van hidradenitis suppurativa ziet.
Wat veroorzaakt hidradenitis suppurativa?
De ontstekingen ontstaan door een afsluiting van de porie door talg, dode huidcellen en de ingroei van bacteriën. Ook zien we dat de haren niet goed uit de huid groeien maar ’terug groeien in de huid’. Het gevolg hiervan is dat de wand van de talgklier en het haarzakje scheurt waardoor het ontstekingsmateriaal in het omringende weefsel terechtkomt. Dit is wat grote en diepe ontstekingen (noduli) veroorzaakt.
Er bestaat een duidelijk verband tussen het roken en het ontstaan van de pijnlijke ontstekingen. De indruk bestaat dat vrouwen met overgewicht meer risico hebben op het ontstaan van deze huidaandoening. En het lijkt erop dat mannelijke geslachtshormonen een rol spelen, maar hoe is nog niet bekend. Tevens lijkt erfelijkheid een rol te spelen in de ontstaanswijze.
Wat je zelf kunt doen om hidradentitis suppurativa te verminderen
Hidradentitis is een vervelende aandoening. Omdat nog niet zeker is wat deze aandoening precies veroorzaakt is het ook lastig om tips te geven over hoe je het kunt verminderen. In ieder geval weten we dat een gezondere leefstijl van positieve invloed kan zijn, denk hierbij vooral aan het stoppen van slechte gewoontes als roken, het aanpassen van het dieet en genoeg beweging krijgen.
Roken
Eén ding is zeker; stop met roken. Lukt het je niet om dit geheel op eigen kracht te doen? Schakel je huisarts in voor hulp en ondersteuning!
Voeding
Kijk ook kritisch naar je voedingspatroon. Zo wordt een teveel aan suikers bijvoorbeeld omgezet in vet en doet het je snakken naar nog meer suikers, omdat het je maar een korte tijd een ‘vol’ gevoel geeft. De insulineproductie in het lichaam neemt dan toe en waardoor bepaalde hormonen geproduceerd worden. Talgklieren reageren hierop door nog meer talg aan te maken, wat ontstekingsbevorderend werkt.
Eventueel kun je de hulp inschakelen van een diëtist als je het veranderen van je eetpatroon moeilijk vindt.
Beweging
Probeer in ieder geval 30 minuten beweging per dag te krijgen. Zoek vooral een vorm van sport die je leuk vindt; zo houd je het langer vol. Maak bijvoorbeeld na je avondeten een wandeling om alvast een groot deel van deze maaltijd te verteren.
Kleding
We adviseren je voornamelijk katoenen kleding te dragen. Katoen voelt lekker licht aan en laat het meeste frisse lucht door. Je voorkomt hiermee dat je huid het te warm krijgt. Verschoon ook regelmatig je bed om huidirritatie te voorkomen.
Heb je veel pijnlijke grote ontstekingen? Dan adviseren wij je naar de huisarts te gaan om een medicamenteuze behandeling te starten.
Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?
Hidradenitis kan helaas nog niet worden genezen. Wel kan de huidtherapeut je helpen om je klachten te verminderen. Zo zijn er huidproducten die de ontstekingen afremmen en de dode huidlaag en talg oplossen. Ook beschikt de huidtherapeut over verschillende behandelmethodes om klachten van hidradenitis te verminderen, zoals laserontharing en acnetherapie.
Laserontharing
Laserontharing wordt ingezet om de haren permanent te verminderen. Hierdoor kunnen haren niet meer ingroeien en ontstekingen veroorzaken.
Acnetherapie
Acnetherapie is een behandeling waarbij we ontstekingen en mee-eters verwijderen. Tevens adviseren en stimuleren we het gebruik van producten voor thuis. Deze hebben invloed op de talgproductie en werken ontstekingsremmend.

Plan jouw gratis intakegesprek
Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.
Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.