Gratis intake
Hirsutisme of overbeharing op de kin van een vrouw

Hirsutisme

Ook al is beharing heel normaal, en heeft iedereen donsharen vanaf de geboorte, snappen we dat overbeharing je erg onzeker kan maken. Heb je als vrouw last van beharing wat groeit volgens een mannelijk beharingspatroon, dan noemen we dat hirsutisme.

Vaak doen vrouwen (en mannen!) er alles aan om van hun hirsutisme af te komen, maar tevergeefs. Wil je écht van je beharing af, dan is laserontharing de meest effectieve en meest permanente oplossing bij het behandelen van overbeharing en hirsutisme.

Wat is overbeharing?

Tijdens de puberteit verandert de haargroei onder invloed van mannelijke geslachtshormonen, de androgenen. Dit gebeurt zowel bij vrouwen als bij mannen. Normaal gesproken hebben mannen een grotere hoeveelheid androgene hormonen, waardoor zij dikker en meer haar ontwikkelen dan vrouwen. Het kan echter gebeuren dat de lichaamsbeharing van vrouwen zich volgens een mannelijk patroon ontwikkelt. Wanneer er op de plekken dikke haren groeien, waar normaal geen of alleen dunne haren groeien, noemen we dit overbeharing. Dit onderscheiden we in twee vormen: hirsutisme en hypertrichose.

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen die zich ontwikkelt volgens een mannelijk beharingpatroon. Bij deze vorm van overbeharing groeit er haar op plaatsen waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben, zoals de bovenlip, de wangen, de kin, de hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op de armen en benen is de haargroei meer dan normaal.

Bij hirsutisme wordt het beharingspatroon gedeeltelijk beïnvloed door hormonen. Ook kan de aandoening aangeboren zijn. Bij hirsutisme zijn de haarzakjes overgevoelig voor de androgene hormonen, waardoor ze uitgroeien tot terminale haren in plaats van donsharen. Bij sommige vrouwen met hirsutisme wordt een hoger gehalte aan androgenen in het bloed waargenomen. Een laatste oorzaak is medicatie. Sommige medicijnen met androgenen kunnen overbeharing als bijwerking hebben, denk bijvoorbeeld aan medicatie bij kanker, bloedarmoede of overgangsklachten.

Hypertrichose

Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. De onderbenen en romp zijn meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hoe kan overbeharing worden behandeld?

Ongewenste haren in het gezicht of op het lichaam kan bij Huidtherapie Eemland goed behandeld worden door middel van lasertherapie of elektrische epilatie. Tijdens een eerste consult bepalen we allereerst welke vorm van overbeharing jij hebt, en waar dat mogelijk door kan komen. Daarna besluiten we, in overleg met jou, welke behandeling het meest geschikt is om jou van je overbeharing af te helpen! Onze huidtherapeuten geven je advies op maat zodat je exact weet waar je aan toe bent.

In onze praktijk wordt hirsutisme doeltreffend behandeld. Dit kunnen we op twee manieren doen:

Gentle Max Pro laserbehandeling

Bij deze behandelmethode wordt het licht geadsorbeerd door het pigment van de haar. Hiermee brengen we schade aan in de voedingsbodem van de haar. Na elke behandeling wordt de haar dunner en komt uiteindelijk niet meer terug.

Meer over deze laserontharing »

Wanneer wordt het behandelen van overbeharing vergoed?

Heb jij last van overbeharing? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding. De meeste zorgverzekeringen vergoeden overbeharing in het gezicht bij vrouwen deels. Het kan zijn dat jouw verzekering vraagt om een aanvullend pakket. Ook vrouwen die in transitie zijn kunnen recht hebben op een vergoeding van hun zorgverzekeraar. Of jij recht hebt op een vergoeding kun je nagaan bij je zorgverzekering.

Kom je er niet helemaal uit? Dan kunnen wij dit ook voor je checken tijdens het intakegesprek.

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Goede en vriendelijke service! Daniëlle is een zeer zorgvuldige professional. Je voelt je direct bij haar op je gemak en in goede handen. Als je komt voor een eerste behandeling wordt het uitgebreid uitgelegd, waarbij ze goed letten op hoe je het als klant ervaart. Het is duidelijk dat de klant voorop staat. Alles loopt volledig naar wens. Een dikke 10!

Kimberley
Hirsutisme in het gelaat

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Hirsutisme
Call Now Button