Gratis intake

Huidbultjes

Zowel op het lichaam als in het gezicht kunnen na verloop van tijd bultjes of plekjes ontstaan. Deze huidbultjes zijn meestal goedaardig maar worden, omdat ze als ontsierend worden ervaren, toch vaak verwijderd. Huidbultjes zijn vaak gemakkelijk te verwijderen of verminderen door middel van behandelmethodes als cryotherapie, coagulatietherapie, KTP-laserbehandeling of peelings. 

Wat zijn huidbultjes?

Hoe ouder je wordt, hoe meer bultjes en plekjes er verschijnen op je lichaam of in je gezicht. Vaak zijn deze bultjes goedaardig. We noemen ze ook wel goedaardige huidtumoren. Dat klinkt heel eng, maar deze bultjes richten geen schade aan het lichaam aan. Een tumor betekent namelijk een opeenhoping van weefsel en cellen. 

Bultjes kunnen veroorzaakt worden door verstopte talgklieren, woekering van bindweefselvezels, ontstekingen of door stuwing in oppervlakkige bloedvaatjes.

Mochten we een huidbultje niet vertrouwen dan sturen we je altijd door naar je huisarts. 

Wat voor soort huidbultje heb ik?

Er zijn veel soorten huidbultjes die er elk iets anders uit zien: 

  • Dermatosis papulosa nigra: Deze bruine wratjes/vlekjes komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Meestal zien we ze in het gelaat. Deze bultjes zijn eerst huidkleurig, maar kunnen naar verloop van tijd bruin tot zwart van kleur worden. 
  • Fibromen: Steelwratjes, een andere benaming voor fibromen, zijn goedaardige huidgezwellen die veel voorkomen. Ze komen vaak voor in de hals, liezen, oksels of onder de borsten ter hoogte van de bh-band. Fibromen kunnen dezelfde kleur als de huid hebben maar kunnen ook donkerder zijn dan de huid.
  • Gerstekorrels: Heb je een klein, wit-gelig bultje ergens rond je ogen? Dan kan dat wel eens een gerstekorrel (milia) zijn. Dit is een talgbultje wat gevuld is met keratine. Het is erg verleidelijk om dit zelf te verwijderen maar dit kan littekenvorming of ontsteking tot gevolg hebben. Laat het dus makkelijk en snel verwijderen bij een huidtherapeut.
  • Kersenwratjes: Dit rode bultje wordt ook wel een bloedblaar of cherry angioma genoemd. De medische Latijnse naam is angioma senilis, wat ‘vaatgezwellen op de oudere huid’ betekent. Kersenwratjes zijn uitstulpingen van de kleinste vaten in het lichaam die zich tot kleine rode bulten op de huid vormen.
  • Verruca seborrhoica (ouderdomswratten): Zoals de naam al doet vermoeden komen deze bultjes met de leeftijd. Ze hebben een geel/bruine kleur en een ruw oppervlak. Ouderdomswratten zijn veelvoorkomend bij zowel mannen als vrouwen. 
  • Syringomen: Syringomen ontstaan door verstopte zweetkliertjes in de huid. We zien deze bultjes vooral bij vrouwen en ontstaan vaak al rond de pubertijd. Het zijn doorzichtige bultjes die vooral voorkomen rond de ogen, in de oksels, rondom de navel, op de hals en borst en in de schaamstreek. 
  • Talgklierhyperplasie: Deze zichtbare vergroting van talgklieren in de huid worden voornamelijk veroorzaakt door huidveroudering, waarschijnlijk door blootstelling aan de zon. Zodoende komt talgklierhyperplasie vooral voor in het gezicht. Het zijn vaak meerdere bultjes die ietwat geel en gelobd zijn. 
  • Xanthelasma: Deze bultjes zijn vetophopingen, en komen vaak pas op latere leeftijd voor. Ze ontstaan door een stoornis in de vetstofwisseling. Xanthelasma kan erfelijk zijn. 

Hoe wij huidbultjes behandelen

Het is bij bultjes vooral belangrijk om te vermelden dat, hoe verleidelijk het soms ook is, je nooit zelf moet proberen de bultjes te verwijderen. Dit kan huidschade, littekens of ontsteking tot gevolg hebben. Gelukkig hebben wij veel verschillende behandelmethodes om uit te kiezen, zodat we jouw bultje effectief kunnen behandelen en vaak zelfs compleet kunnen verwijderen:

Cryotherapie

Bij cryotherapie maken we gebruik van een Cryopen. Deze is gevuld met vloeibare stikstof wat de (kleine) huidaandoening bevriest. Omdat we precies te werk kunnen gaan brengt dit geen schade aan de omliggende en dieper gelegen huid. Er ontstaat dus ook geen littekenvorming na de behandeling. Je ziet meestal na één behandeling al resultaat!

Meer over cryotherapie »

Coagulatiebehandeling

Ook bij deze behandelmethode wordt de omringende huid niet beschadigd. Bij deze behandeling maken we gebruik van een zapper of naaldje. De huid wordt hiermee doelgericht verhit waardoor een korstje ontstaat. De huidaandoening valt na verloop van tijd af. Er ontstaan geen littekens.

Meer over de coagulatiebehandeling »

KTP-laser behandeling

De KTP-laser is een effectieve behandelmethode om couperose (roodheid), pigment en huidwratjes te verwijderen of te verminderen. Het licht van de KTP-laser wordt omgezet in energie door het eiwit in de rode bloedcellen. Dit vernietigt de bloedvaatjes welke door het lichaam worden opgeruimd. Bij een pigmentvlekje zorgt de laser voor een donkere verkleuring, waarna het na een paar dagen afschilfert.

Meer over de KTP-laser »

Medische peelings

Om het ontstekingsproces te remmen, de huid egaler te maken en de huidconditie te verbeteren, kan de peeling worden ingezet. De huidtherapeut heeft een ruime keuze uit verschillende peelings. De keuze van de peeling is afhankelijk van de huid(conditie) op het moment van de behandeling en kan per behandelingsmoment verschillen.

Meer over onze peelings »

Hoe kan ik huidbultjes voorkomen?

Naast altijd een goede zonbescherming te gebruiken en overmatige blootstelling aan uv-straling te voorkomen, is er helaas weinig wat je zelf kunt doen om goedaardige tumoren tegen te gaan. Vroeg of laat zal bijna iedereen te maken krijgen met een vorm van huidbultjes. Gelukkig kunnen deze geen kwaad en kun je er heel oud mee worden! Als de huidbultjes toch als ontsierend ervaren worden kunnen ze gemakkelijk verwijderd worden door en huidtherapeut. 

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Ik word hier kundig behandeld door zeer geduldige huidtherapeut. Voor dat de behandeling start wordt besproken, welke kosten wel/niet worden vergoed. Er wordt altijd vooraf gezegd, wanneer er mogelijk sprake is van pijn tijdens behandeling. De praktijkruimtes zijn goed toegankelijk, schoon en er zijn goede wachtruimtes. Ook in corona-tijd voel ik me hier veilig.

Els
Goedaardige huidbuitjes
Home » Huidaandoeningen » Huidbultjes
Call Now Button