Gratis intake
Een hypertrofisch, ofwel verheven litteken op de pols

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is een verheven litteken, een verdikking door een overschot aan bindweefselcellen. Het is onderhuids littekenweefsel dat zich aan de oppervlakte uit als een streng op de huid. Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening.

Bepaalde plekken op het lichaam zijn gevoeliger voor de vorming van een hypertrofisch litteken. Enkele voorbeelden zijn de oren, het borstbeen en de schouders.

Hoe ontstaat een hypertrofisch litteken?

Er is niet heel veel bekend over het ontstaan van een hypertrofisch litteken. Bij een beschadiging van de huid wordt het wondgenezingsproces in gang gezet. Dit is een zeer complex proces. Alle fasen van wondgenezing dienen zonder problemen doorlopen te worden om een ‘mooi’ litteken te vormen.

Factoren zoals een ontsteking, spanning op en vuil in de wond (bijvoorbeeld restjes van hechtingen) verstoren het natuurlijke wondgenezingsproces en spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van hard onderhuids littekenweefsel. Ook bij brandwonden kan een hypertrofisch litteken ontstaan.

Hypertrofisch litteken behandelen

De behandeling van hard onderhuids littekenweefsel richt zich op het versoepelen, verfraaien en vlakker maken van het littekenweefsel. Daarnaast trachten we de pijn en de eventuele bewegingsbeperking te verminderen of op te heffen.

Tijdens een consultgesprek bepaalt de behandelend huidtherapeut, in overleg met jou, welke behandeling het meest passend is.

SkinPen behandeling

Bij medische microneedling wordt gebruik gemaakt van een pen met vibrerende steriele naaldjes. Deze maken minuscuul kleine openingen in de huid waardoor het wondgenezingsproces van de huid in gang wordt gezet. Hierbij komen groeifactoren en helende factoren vrij die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren.

De huid vernieuwt en littekens zullen minder opvallen. De behandeling voor huidverbetering!

Meer over deze behandeling »

Siliconentherapie

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat siliconen een positief effect hebben op hypertrofische littekens. Ze maken het littekenweefsel soepeler, egaler van kleur en vlakker. Vaak zien we dat jeukklachten verminderen.

Littekenmassage


Littekenmassage is gericht op het versoepelen van het littekenweefsel. Hierdoor worden bewegingsbeperkingen en/of onderhuidse verklevingen verminderd of zelfs opgeheven. Verschillende massagegrepen breken het overtollige bindweefsel af waardoor de elasticiteit van het litteken toeneemt.

Meer over deze behandeling »

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Hypertrofisch Litteken
Call Now Button