Gratis intake
Litteken op het been

Litteken

Door verwonding kan een litteken ontstaan. Misschien ben je geopereerd, gevallen, bevallen of heeft je huid een flinke klap gehad van een huidaandoening. Soms vertellen littekens een verhaal die je liever niet meer wilt vertellen, herinnert het je aan een naar moment of heb je pijn of jeuk door jouw litteken.

Dan kun je je deze laten behandelen. Een huidtherapeut kan jouw litteken niet verwijderen maar wel verminderen of je ontlasten van de bijkomende pijn. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van de SkinPen, littekenmassage of litteken taping.

Waar krijg je littekens van? 

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na huidbeschadiging welke bijvoorbeeld is veroorzaakt door een ongeluk, operatie of huidziekte. Als de bovenste laag van de huid, de opperhuid, als enige beschadigd is zal er niet zo snel een litteken optreden. Maar hoe groter de huidbeschadiging, hoe langer het genezingsproces en hoe groter de kans dat je een litteken krijgt. 

Littekens worden gevormd door littekenweefsel wat voor een groot deel bestaat uit bindweefsel, ofwel collageen. 

Wat voor litteken heb ik?

Er zijn een aantal verschillende soorten littekens:

  • Acne littekens: Na actieve acne kun je achterblijven met acne littekens. De huid ziet er door de putjes en bobbels onregelmatig uit. We zien deze littekens vaak op de wangen, de kin en op de boven rug. Acne littekens kunnen ook ontstaan door veel krabben en het zelf uitknijpen van puistjes. 
  • Automutilatie littekens: Zelfbeschadiging is het bewust beschadigen van je eigen lichaam. Dit komt vaak voor als symptoom bij verschillende psychiatrische aandoeningen. Vaak doen deze littekens mensen denken aan een donkere periode in hun leven, en dit zou een keuze kunnen zijn om de littekens te willen laten behandelen. 
  • Atrofisch litteken: Vaak ontstaat dit soort litteken bij huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingsreacties zoals acne en waterpokken. Ook na operaties kunnen atrofische littekens ontstaan, bijvoorbeeld na een heupoperatie of na het verwijderen van een moedervlek. Tijdens het genezingsproces wordt er te weinig bindweefsel geproduceerd waardoor er een dun laagje huid ontstaat. Hierdoor is het litteken ingezonken in de huid en zichtbaar als een deukje of putje. Het misschien wel meest voorkomende voorbeeld van atrofische littekens zijn huidstriemen, beter bekend als striae.
  • Hypertrofisch litteken: Tegenovergesteld van een atrofisch litteken is een hypertrofisch litteken juist een verheven litteken door een overschot aan bindweefselcellen. Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Hypertrofische littekens komen vaker voor op plekken als de oren, het borstbeen en de schouders.

Littekens behandelen

We kunnen littekens helaas nooit helemaal doen verwijderen omdat dit een diepere beschadiging in de huid is. Wel kunnen we het litteken vaak verfraaien, minder opvallend maken of ervoor zorgen dat je minder hinder ervaart aan je litteken.

Om het best haalbare resultaat te behalen hebben we de keuze uit verschillende methodes:

SkinPen behandeling

Bij medische microneedling wordt gebruik gemaakt van een pen met vibrerende steriele naaldjes. Deze maken minuscuul kleine openingen in de huid waardoor het natuurlijke wondgenezingsproces van de huid in gang wordt gezet. Hierbij komen groeifactoren en helende factoren vrij die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. De huid vernieuwt en littekens zullen minder opvallen.

Meer over de SkinPen behandeling »

Littekenmassage

Littekenmassage is gericht op het versoepelen van het littekenweefsel. Hierdoor worden bewegingsbeperkingen en/of onderhuidse verklevingen verminderd of zelfs opgeheven. Verschillende massagegrepen breken het overtollige bindweefsel af waardoor de elasticiteit van het litteken toeneemt.

Meer over littekenmassage »

Lymfetaping

Met een speciale tape wordt een verbetering van de doorbloeding en een afname van de pijn bereikt. De rode verkleuring van het litteken neemt af en het litteken wordt vlakker.

Siliconentherapie

Met siliconenpleisters en gel verbetert de hydratatie van het litteken waardoor het soepeler wordt. Tevens wordt het litteken vlakker en egaler van kleur.

Helpt het om een litteken crème te gebruiken?

We krijgen vaak de vraag of een litteken crème kan helpen tegen littekens. Helaas kan geen enkele crème een litteken echt verwijderen, of het verminderd wordt is nog maar de vraag. In wetenschappelijk onderzoek wordt het effect van litteken crèmes vooral ontkracht. Vitamine E of uier crème zouden beiden geen positief effect hebben op de verbetering van een litteken. Wel kan het natuurlijk fijn aanvoelen om je litteken wat extra aandacht te geven door middel van een crème. 

Wordt een littekenbehandeling vergoed?

De behandeling van littekens wordt in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag je verzekeraar naar de polisvoorwaarden. Huidtherapie Eemland is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Bij Huidtherapie Eemland kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Soms is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Dit kun je checken bij je zorgverzekeraar. Bij ons werken alleen hbo-opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. We zijn lid van de NVH en gecontracteerd met alle Nederlandse zorgverzekeringen.

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Home » Huidaandoeningen » Litteken
Call Now Button