Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Voet met lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij deze ernstige en erg vervelende medische aandoening is sprake van een abnormale ophoping van lymfevocht en eiwitten in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht.

Bij deze aandoening kun je last hebben van klachten als zwelling, pijn, een zwaar en vermoeid gevoel en tintelingen. Lymfoedeem gaat vaak gepaard met beperkingen in het dagelijks functioneren. Er is bovendien een verhoogde kans op ontstekingen die het lymfoedeem kunnen verergeren.

Oorzaken

De oorzaken van een lymfoedeem zijn zeer uiteenlopend. In principe kan lymfoedeem ontstaan door elke beschadiging van de lymfevaten en lymfeklieren. Tevens kan een toename van de vochtproductie of een verminderde capaciteit in de afvoer van lymfevocht zorgen voor een lymfoedeem.

Een verhoogde vochtproductie ontstaat vaak na zware lichamelijke inspanning, door invloeden van buitenaf zoals warm weer of als gevolg van een infectie. In deze gevallen hebben de lymfevaten veel moeite om al het lymfevocht af te voeren.

Een verminderde capaciteit van de lymfevaten en lymfeklieren kan ontstaan door onder andere slecht functionerende kleppen in de lymfevaten, een beschadiging door een infectie of een operatie. Tijdens een operatie worden niet alleen lymfevaten beschadigd, maar kunnen ook lymfeklieren deels of in zijn geheel worden verwijderd.

Soorten lymfoedeem

Er zijn twee soorten lymfoedeem te onderscheiden:

  • Primair lymfoedeem ontstaat als gevolg van een aangeboren afwijking. Vanaf de geboorte zijn er al minder lymfevaten aanwezig.
  • Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Veelal is deze beschadiging het gevolg van een operatie waarbij lymfeklieren worden verwijderd, maar deze kan ook het gevolg zijn van bestraling in een gebied van lymfevaten en lymfeklieren.

Andere factoren die een beschadiging kunnen veroorzaken zijn chronische veneuze insufficiëntie (tekortschieten van aders), medicijnen, het gebruik van een prothese, tumorgroei en een trauma.

Hoe behandelen wij lymfoedeem?

De behandeling van lymfoedeem vraagt vaak een multidisciplinaire aanpak, wat betekent dat we samenwerken met een fysiotherapeut en een diëtist. Niet alleen de behandeling is van belang, maar ook beweging speelt een grote rol in de verbetering van lymfoedeem.

De behandeling is gericht op het verbeteren of opheffen van de (pijn)klachten en vermindering van de omvang van het oedeem.

Net als bij lipoedeem wordt oedeemtherapie ingezet om de gevolgen van het lymfoedeem te verbeteren. In dit behandeltraject worden verschillende huidtherapeutische behandelingen gecombineerd toegepast om tot een maximaal behandelresultaat te komen.

Oedeemtherapie bestaat uit de volgende behandelingen:

  • Manuele lymfedrainage
  • Zwachtelen
  • Lymfetaping
  • Aanmeten van therapeutische elastische kousen
  • Aanmeten van verbandhulpmiddelen zoals de Tinkfit, Curetex of Varocare
  • Intermitterende pneumatische compressietherapie
  • Ademhaling en bewegingsoefeningen
  • Huidverzorgingsadviezen

Plan jouw gratis intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

“Ik ben hier terecht gekomen via mijn huisarts voor oedeemtherapie i.v.m. veel vocht na chemo en bestralingen. Nu ik bij Danielle in behandeling ben, voel ik zo veel verbetering dat ik dit bedrijf iedereen aanraad. Het zijn super lieve meiden en zeer kundig. Ik raad het ook iedereen aan voor super goede behandelingen.”

Wilma
Lymfoedeem na borstkanker

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Lymfoedeem
Call Now Button