Online afspraak maken
Melasma ofwel zwangerschapsmasker in het gezicht

Melasma

Melasma, beter bekend als zwangerschapsmasker, is een pigmentstoornis die gekenmerkt wordt door lichtbruine tot donkerbruine vlekken op de huid. Deze vlekken ontstaan vaak tijdens de zwangerschap, wat de aandoening haar bijnaam geeft.

Deze pigmentvlekken komen vooral voor op het voorhoofd, de bovenlip en de jukbeenderen. Sommige vrouwen hebben ook last van vlekken in de hals. Wil jij graag wat aan jouw melasma laten doen? Wij behandelen je graag met wat ons betreft de meest effectieve behandelmethode bij een zwangerschapsmasker.

Hoe ontstaat melasma?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is de bruine kleurstof die door de pigmentcellen in je huid wordt aangemaakt. Bij melasma is het pigmentsysteem overgevoelig: er wordt te veel pigment aangemaakt in de pigmentcellen. De verhoogde productie van hormonen in de zwangerschap zorgt ervoor dat de pigmentcellen meer pigment aanmaken en veroorzaken pigmentvlekken.

Niet alle pigmentcellen reageren even sterk. Hierdoor krijgt je huid een vlekkerige, oneffen bruine verkleuring. Bij sommige vrouwen verdwijnen de pigmentvlekken weer na de bevalling, maar dit is niet altijd het geval.

Ook al heeft deze aandoening die bijnaam ‘zwangerschapsmasker’, betekent dat niet dat de aandoening alleen tijdens de zwangerschap kan ontstaan Ook overmatige blootstelling aan de zon (uv-straling) zonder zonbescherming kan een oorzaak van melasma zijn. Melasma kan ook familiair bepaald zijn of aangewakkerd worden door hormonale schommelingen.

Verschillende typen melasma

Er bestaan verschillende vormen van melasma. Van een diepe (dermaal) naar een meer oppervlakkig (epidermaal) gelegen vorm. Het oppervlakkig gelegen pigment is vaak lichtbruin van kleur en valt goed te behandelen. Het dieper gelegen melasma is donkerbruin van kleur en is helaas veel moeilijker te behandelen. Bij deze vorm zullen de pigmentvlekken niet volledig verdwijnen door een behandeling, maar het wordt wel lichter van kleur. De meest diepe vorm is grijsblauw van kleur en bevindt zich in de tweede laag van de dermis. Een voorbeeld hiervan is de naevus van Ota, wat vooral bij mensen van Aziatische afkomst voorkomt.

Ook al doet de bijnaam ‘zwangerschapsmasker’ anders vermoeden, kán melasma ook bij mannen voorkomen. Dit zien we echter bijna nooit.

Behandeling bij het zwangerschapsmasker

Het is goed om te weten dat melasma een chronisch huidprobleem is. Dit betekent dat er veel aandacht en tijd aan besteed moet worden. Zonder preventie en effectieve thuisbehandeling zijn de pigmentvlekken door de eerste zonnestralen weer zichtbaar.

Na lang zoeken hebben wij wat ons betreft dé behandeling gevonden die melasma het meest effectief aanpakt. Dit is de MeLine behandeling. Met deze pigmentbehandeling kunnen we elk huidtype, van blank tot zeer donker, veilig en effectief behandelen. De MeLine behandeling bestaat uit drie behandelingen en het gebruik van thuisproducten. De behandelkuur duurt ongeveer vier maanden, waarin je iedere 4 tot 6 weken behandeld wordt.

Lees meer over de MeLine behandeling »

Plan jouw gratis intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Melasma
Call Now Button