Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Het opmeten van een been met oedeem, wat zowel lipoedeem of lymfoedeem kan zijn

Oedeem

Bij oedeem houdt het lichaam vocht vast in bepaalde lichaamsdelen. We zien oedeem voornamelijk in de voeten, enkels en knieën. In sommige gevallen komt het ook voor in de buik of longen. Overtollig vet wordt normaal gesproken afgevoerd via de aderen, maar bij problemen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten. Dit resulteert in vochtophopingen, ofwel oedeem.

Er zijn twee soorten oedeem. Bij lymfoedeem is er sprake van een abnormale ophoping van lymfevocht en eiwitten in het lichaamsweefsel, als gevolg van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht. Lipoedeem is een ophoping van vet en vocht en komt meestal symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën.

Wat is oedeem? 

Het lymfestelsel is ontzettend belangrijk voor het lichaam. De lymfevaten voeren vocht af en maken onderdeel uit van het immuunsysteem. Wanneer dit proces niet goed functioneert en overtollig vocht niet goed wordt afgevoerd ontstaan vochtophopingen in de huid en onderliggende weefselstructuren. Een ander woord voor vochtophoping is oedeem. Dit veroorzaakt stijfheid, een zwaar gevoel, zwelling en soms pijnklachten. Oedeem kan op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen maar komt het vaakst voor in de benen, armen of in het gezicht. 

Het ontstaan van oedeem kan komen door een operatie of de behandeling van kanker zoals chemotherapie of bestraling.

Welke oedeemvorm heb ik?

Als we praten over oedeem dan kunnen we het hebben over twee verschillende vormen: lipoedeem en lymfoedeem. Qua naam lijken ze erg op elkaar maar ze zijn zeer verschillend.

  • Lipoedeem, of vetzwelling is een chronische aandoening van het vetweefsel. Helaas maar waar: lipoedeem komt eigenlijk alleen bij vrouwen voor. Bij lipoedeem is er sprake van een vet- en vochtophoping, wat pijnlijke klachten op kan leveren. Bij lipoedeem spreken we van een “vet-aanmaakstoornis”. Het is goed om te weten dat deze aandoening niet veroorzaakt wordt door te veel te eten.
  • Lymfoedeem betekent dat er te veel lymfevocht ophoopt op specifieke plaatsen zoals in de benen of armen. Het is een gevolg van verstoord evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van lymfe. Lymfoedeem is een “vochtafvoerstoornis”. Primair lymfoedeem is al vanaf de geboorte aanwezig door een tekort aan lymfevaten. Secundair lymfoedeem ontstaat pas later door een beschadiging aan de lymfevaten of lymfeklieren.

Hoe wij oedeem behandelen

Voor de behandeling van oedeem maken wij gebruik van oedeemtherapie. Dit is een verzamelnaam voor verschillende behandelmethodes die samen het beste resultaat kunnen behalen. Bij oedeemtherapie gebruiken we technieken als:

  • Lymfetaping
  • Therapeutische elastische kousen en andere compressiehulpmiddelen
  • Intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC)
  • Beweging- en ademhalingsoefeningen
  • Huidverzorgingsadviezen

Lees meer over oedeemtherapie »

Wordt een oedeemtherapie vergoed?

Informeer bij je zorgverzekeraar op welke vergoeding je recht hebt en raadpleeg de polisvoorwaarden. Soms is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Plan jouw gratis intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Home » Huidaandoeningen » Oedeem
Call Now Button