Gratis intake
Okselhaar wat beschouwd kan worden als ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei

Al vanaf de geboorte heb je haar over je hele lichaam. Op sommige plekken zijn het slechts donshaartjes, op andere plekken zijn het dikkere, stugge haren. In de puberteit begint er meer haar te groeien op plekken als de schaamstreek, benen en oksels. Ook gezichtsbeharing wordt dan heftiger.

In sommige gevallen groeit bij een vrouw beharing volgens een mannelijk beharingspatroon (hirsutisme) of groeit er meer haar op willekeurige plekken op het lichaam. Wanneer er haar zit op plekken waar men liever niet heeft dat er haar groeit, spreek je van ongewenste beharing. Dit valt vaak goed te behandelen door middel van laserontharing. 

Welke vorm van ongewenste haargroei heb ik?

  • Hidradenitis supperativa: Hidradenitis is een huidziekte waarbij ontstekingen in de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren ontstaan. We zien deze aandoening vooral in de oels, liezen, in de schaamstreek, onder de borsten, in de nek of op de rug. Bij Hidradentitis kunnen rode pijnlijke zwellingen ontstaan met pus, holtes, knobbeltjes en littekens. De ontstekingen blijven helaas vaak terugkomen.  
  • Hirsutisme: Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen die zich ontwikkelt volgens een mannelijk beharingpatroon. Bij deze vorm van overbeharing groeit er haar op plaatsen waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben, zoals de bovenlip, de wangen, de kin, de hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op de armen en benen is de haargroei meer dan normaal. Hirsutisme gaat vaak gepaard met de hormonale afwijking PCOS. 
  • Hypertrichose: Op plekken waar van nature al enige haargroei is, is daar by hypertrichose overmatige haargroei. Zo ontstaan er bijvoorbeeld haartjes in het gezicht, bij de wenkbrauwen of bij de slapen. Haar op de armen kunnen in aantallen toenemen en langer worden. Ook de onderbenen en romp zijn vaak zwaarder behaard. Hypertrichose ontstaat vaak in de puberteit en kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. 
  • Ingegroeide haren: Wanneer de huid is uitgegroeid maar niet in zijn geheel door de huid heen komt spreken we van een ingegroeide haar. Vaak gaat dit gepaard met een ontstekingsreactie waarnaar rode bultjes, ontstekingen en pijn of jeuk ontstaan. 
  • Pseudofolliculitis barbae: Deze bultjes ontstaan vaak door een ingegroeide haar na het scheren in de baardstreek en komt voornamelijk voor bij mannen met een donkere huidskleur. Soms zien we het bij vrouwen in de oksels of schaamstreek. 
  • Sinus pilonidalis: Dit is een erg akelige aandoening waarbij een holte gevuld met haar in de bilnaad ontstaat. We noemen dit ook wel een haarnestcyste. 

Behandelingen bij ongewenste haargroei

Om ongewenste haargroei te behandelen maken we gebruik van een laser of elektrische ontharing. Het is belangrijk om te weten dat haar nooit 100% weg zal gaan en/of weg zal blijven. Wel kunnen we de haargroei flink verminderen.

Lees hieronder welke behandelmethode het best bij jou past: 

Gentle Max Pro laserontharing

Bij deze behandelmethode wordt het licht geadsorbeerd door het pigment van de haar. Hiermee brengen we schade aan in de voedingsbodem van de haar. Na elke behandeling wordt de haar dunner en komt uiteindelijk niet meer terug. Met de laser kunnen we kleine of grote oppervlaktes behandelen. Een laserontharingsbehandeling is geschikt voor mensen met een lichte tot zeer donkere huid. We zetten laserontharing in bij mensen met donkere, dikke haren.

Meer over deze laserontharing »

Wordt een laserontharing vergoed?

De behandeling van overbeharing in het gezicht en de hals kan grotendeels vergoed worden door de zorgverzekeraar vanuit het aanvullend pakket. Wel is er in sommige gevallen een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Voor meer informatie of de polisvoorwaarden verwijzen we je naar je zorgverzekeraar. Of bekijk onze huidige tarieven.

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Home » Huidaandoeningen » Ongewenste haargroei
Call Now Button