
Ouderdomswratten
Ouderdomswratten, of verruca seborrhoica, komen zoals de naam al doet vermoeden met de leeftijd. Ze zijn geel/bruin van kleur en hebben een ruw oppervlak. Ouderdomswratten zijn gelukkig goedaardig, en zijn dus geen gevaar voor de gezondheid.
Deze huidaandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen en is relatief makkelijk te behandelen. Wil je graag van deze wratten af? Kom dan langs voor een behandeling!
Hoe ontstaan ouderdomswratten?
De benaming ‘wratten’ zou kunnen suggereren dat een virusinfectie de oorzaak is van dit huidprobleem. Tot nu toe is er echter geen duidelijke relatie aangetoond tussen ouderdomswratten en een infectie van het wrattenvirus (oftewel het humaan papilloma virus). De aandoening lijkt vaker voor te komen bij mensen die de huid langdurig hebben blootgesteld aan uv-straling. Ook lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Wat we wel weten is dat het met de leeftijd komt. Hoe ouder, hoe meer kans op ouderdomswratten, maar we zien het ook al bij mensen met een jongere leeftijd, meestal vanaf 30 jaar.
Hoe zien ouderdomswratten er uit?
Ouderdomswratten zijn ovaal tot rond van vorm, hebben een scherpe begrenzing en kunnen vele gedaanten aannemen. Soms gaat het om een ruwe wratachtige plek, soms is het een dunner plekje. Ze lijken dan meer op bruine moedervlekken dan op wratten. De afmeting kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ook de kleur van de wratten kan verschillen: van geelbruin tot donkerbruin en zwart. Sommige ouderdomswratten kunnen zelfs meerdere kleuren hebben.
Verder kan het aantal wratten per persoon verschillen. De een krijgt maar enkele ouderdomswratten, terwijl de ander er tientallen ontwikkelt. We zien ouderdomswratten vooral op handruggen, in het gezicht rond de slapen, de haargrens en op de romp.
Ouderdomswratten zelf behandelen (met appelazijn)
Hoe verleidelijk ook, behandel deze wratjes niet zelf! Dit kan ontstekingen in de huid veroorzaken, of er voor zorgen dat er een litteken achterblijft.
Behandelen van verruca seborrhoica
De behandeling van ouderdomswratten is gericht op het volledig verwijderen van de wrat zonder de huid te beschadigen met littekenvorming tot gevolg. Verschillende behandelmethoden kunnen gebruikt worden om de wratjes te verwijderen. Afhankelijk van de locatie, de grootte, het huidtype, en het aantal zal de huidtherapeut de meest geschikte behandelmethode kiezen.
Cryotherapie
Bij deze behandelmethode wordt gebruikgemaakt van de Cryopen. Hierin zit een ampul met vloeibare stikstof waarmee weefsel nauwkeurig bevroren wordt. Met deze behandeling werk je tot op de millimeter nauwkeurig zonder omringend weefsel te beschadigen.
Coagulatie behandeling
Bij deze behandeling wordt met een dun naaldje of met de Zapper de wrat verwijderd. Ook hiermee kun je nauwkeurig werken zonder huidschade aan te richten.
Bij cryotherapie duurt het over het algemeen wat langer voordat het resultaat zichtbaar is, reken op ongeveer twee weken. Een coagulatiebehandeling is over het algemeen gevoeliger, maar toont na ongeveer zeven dagen al resultaat.

Plan jouw gratis intakegesprek
Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.
Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.