Gratis intake

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken komen veel voor, en is iets waar bijna iedereen in zijn leven last van krijgt. De zon, of uv-straling, is de meest voorkomende oorzaak pigmentverstoringen. De vlekken bestaan uit een opeenhoping van pigment, ofwel melanine. Bij een toename van pigment op één plek spreken we van hyperpigmentatie.

Ook al kunnen pigmentvlekken meestal geen kwaad, wordt het door veel mensen toch als cosmetisch storend ervaren. Wil je graag van je pigmentvlek(ken) af? Dan kun je bij Huidtherapie Eemland terecht voor het effectief behandelen van pigmentverstoringen.

Wij kunnen pigmentvlekken effectief verwijderen, met een mooi en langdurig resultaat.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Door verschillende oorzaken kan de verdeling van het pigment in de huid verstoord raken. De bekendste oorzaak is de overmatige blootstelling aan uv-straling door de zon of zonnebank. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen/schommelingen, huidveroudering of huidbeschadiging leiden tot hyperpigmentatie. Pigmentvlekken kunnen zich in de oppervlakkige (lichtbruin van kleur) of in de diepere huidlagen (blauw tot grijze kleur) bevinden. Een pigmentvlek in de diepere huidlagen (dermis) is helaas lastig te behandelen. Gelukkig zijn de meeste vormen van hyperpigmentatie wel goed te behandelen.

Soorten pigmentvlekken

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat voor soort pigmentvlek je hebt. De huidtherapeut analyseert tijdens de intake jouw huid en stelt aan de hand daarvan een behandelplan op. Er zijn verschillende vormen pigmentvlekken waar je last van kunt hebben.

  • Ouderdomsvlekken zijn bruine vlekken in het gezicht, op het decolleté of op de handen. Ze worden ook wel zonnevlekken genoemd. Ze ontstaan door een overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en de zonnebank.
  • Zwangerschapsmasker/melasma zijn pigmentvlekken in het gezicht die ontstaan door een combinatie van zwangerschapshormonen en UV blootstelling. De bruine vlekkerige verkleuring ziet eruit als een masker. Vandaar de benaming zwangerschapsmasker.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als gevolg van een beschadiging van de huid door bijvoorbeeld acne, eczeem, waterpokken of jeukende huiduitslag. Er ontstaan dan pigmentvlekken die we postinflammatoire hyperpigmentatie noemen.
  • Cafe-au-lait vlek is een pigmentvlek waarvan de naam te danken is aan de ovale koffiekleurige vlek in de huid. Het is een goedaardige pigmentvlek die al bij de geboorte aanwezig kan zijn.
  • Vitiligo is een goedaardige huidaandoening die gekenmerkt wordt door grillige melkwitte vlekken. In tegenstelling tot de bovengenoemde pigmentvlekken is dit een vreemde eend in de bijt. Vitiligo wordt niet gekenmerkt door bruine pigmentvlekken maar witte vlekken. Dit komt omdat de pigmentcellen kapot gaan en geen pigment meer kan vormen op deze plekken.

Hoe behandelen wij pigmentvlekken?

Tijdens het eerste consult bespreekt de huidtherapeut de behandelmogelijkheden. De behandelmethode wordt bepaald aan de hand van het huidtype, de diepte van het pigment en de locatie van de pigmentvlek. Bovendien wordt ook veel aandacht besteed aan voorlichting en huidverzorging om nieuwe pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij pigmentvlekken maken wij gebruik van de volgende behandelingen:

IPL behandeling

Bij deze behandelmethode zendt de behandelkop energie uit dat geabsorbeerd wordt door het pigment (melanine). De pigmentvlek wordt donkerder van kleur en binnen 14 dagen is het pigment vrijwel geheel verdwenen. Soms is een herhaal behandeling nodig.

Meer over IPL-pigment behandeling »

MeLine pigmentbehandeling

Dit is de eerste en de enige behandelmethode die gespecialiseerd is in de aanpak van alle soorten hyperpigmentatie (pigmentvlekken). De resultaten zijn snel en effectief en is aangetoond in uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Meer over de MeLine pigmentbehandeling »

Peeling

De peeling zorgt voor een vernieuwing van de huid door stimulatie van de huidcellen. De huid schilfert hierdoor sneller af, pigmentplekken vervagen en er ontstaat een nieuwe, gladdere en gezonde huid. Een echte huidverbetering!

Meer over onze peelings »

Cryotherapie

Bij deze behandelmethode wordt gebruikgemaakt van de Cryopen. Hier zit een ampul met vloeibare stikstof in waarmee het weefsel nauwkeurig bevroren wordt. Met deze behandeling werk je tot op de millimeter nauwkeurig zonder omringend weefsel te beschadigen.

Meer over cryotherapie »

Camouflagetherapie

Deze behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken, oftewel camoufleren van huidproblemen. Dit zorgt voor een huid die egaler en rustiger van kleur is. De camouflage is gemakkelijk aan te brengen, waterproof, beschermt tegen uv-straling en is geschikt voor alle huidtypen.

Meer over camouflagetherapie »

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Wat een prettige praktijk. Snel contact. Heel vakkundig geholpen. Duidelijke uitleg en heel erg vriendelijk. En het resultaat is super. Een hele tevreden klant.

Deborah
Pigmentvlekken in het gezicht
Home » Huidaandoeningen » Pigmentvlekken
Call Now Button