Online afspraak maken
Poikiloderma van Civatte (zonnehals) is een rode verkleuring op de hals

Poikiloderma van Civatte

Poikiloderma van Civatte, ook bekend als zonnehals of onder de medische term erythrosis interfollicularis colli, is een goedaardige huidafwijking dat voorkomt op de zonbeschenen delen van de huid.

De huid vertoont een roodbruine grillige verkleuring op de hals en kan zich uitbreiden richting de oren, de nek en het decolleté. Opvallend is dat de huid onder de kin en direct achter de oren niet is aangedaan omdat daar meestal geen zon komt. We zien poikiloderma van Civatte vooral bij vrouwen van middelbare leeftijd. Mensen met een lichte huid hebben meer kans om deze aandoening te ontwikkelen.

Wil je de verkleuring van je huid graag verminderen? Dan kun je terecht bij Huidtherapie Eemland.

Hoe ontstaat Poikiloderma van Civatte?

Poikiloderma ontstaat door een combinatie van verschillende factoren. (Overmatige) zonblootstelling is bij de meesten de voornaamste oorzaak van deze huidaandoening. Uv-straling geeft schade aan de huid en de bloedvaten. De huid verliest haar elasticiteit waardoor de gesprongen vaatjes beter zichtbaar worden. Ook zorgt de zonblootstelling voor een verstoorde pigmentaanmaak in de huid waardoor grillige bruine vlekken ontstaan. Naast overmatige zonblootstelling spelen andere factoren ook een rol in het ontstaan van deze pigmentvlekken.

Zonnehals komt vooral voor bij mensen boven de 30 jaar, specifiek bij vrouwen. Mensen met een lichte huidskleur hebben een hoger risico op het ontstaan van Poikiloderma van Civatte. Ook kan de toename of schommeling van hormonen, denk bijvoorbeeld aan de overgang, van invloed zijn op de ontwikkeling van de bruinrode pigmentvlekken.

Zonnehals behandelen

Om Poikiloderma van Civatte te behandelen gebruiken wij vooral IPL, ofwel lichtflitstherapie. Met deze behandelmethode zul je binnen korte tijd een mooi resultaat zien. Lees hieronder meer over de behandelingen die we gebruiken bij het behandelen van Poikiloderma van Civatte:

IPL behandeling

De oppervlakkige roodheid en het onderliggende pigment kunnen wij goed behandelen met lichtflitstherapie. Na ongeveer 3 behandelingen kan de verkleuring minder zichtbaar worden.

Meer informatie over IPL behandelingen »

Camouflagetherapie

De roodbruine vlekken kun je mooi camoufleren met een dekkende ademende foundation. Lycogel beschermt de huid tegen UV straling en het laat de huid ademen, omdat het de poriën niet verstopt. Dus ook erg geschikt voor een acne huid!

Meer informatie over camouflagetherapie»

Omdat deze huidaandoening veroorzaakt wordt door blootstelling aan uv-stralen adviseren wij je in de ochtend een dagcrème met SPF30 aan te brengen, en deze bij veel zon om de 2 uur aan te vullen met een laag zonnebrandcrème met minstens factor 30.

Plan jouw gratis intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Poikiloderma van Civatte
Call Now Button