Gratis intake
Post inflammatoire hyperpigmentatie, ofwel donkere pigmentvlekjes ontstaat na een huidbeschadiging in het gelaat

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie

Puistjes of wondjes kunnen na genezing veranderen in een bruine vlekjes. Dit noemen we post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). PIH is een ophoping van pigment in je huid na een huidbeschadiging of ontstekingsproces zoals een acne. De pigmentvlek kan geleidelijk aan vervagen maar dit is vaak een lang proces. Ben je eindelijk van je puistjes af, blijf je zitten met pigmentvlekken. Heel vervelend!

Gelukkig valt post inflammatoire hyperpigmentatie goed te behandelen! Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort bieden we diverse oplossingen.

Wat is post inflammatoire hyperpigmentatie?

PIH ontstaat wanneer de huid is aangedaan. De huid verkleurt dan. De hyperpigmentatie ontstaat bijvoorbeeld bij verkeerde wondgenezing, acne of ontstekingen. Het pigmentatieproces wordt dan verstoord, dit uit zich in lichtbruinige vlekjes.

Hoe ontstaan PIH vlekken?

Post inflammatie hyperpigmentatie ontstaat voornamelijk bij mensen met een donkerder huidtype, zoals de Aziatische of Zuid Europese huid. Heel kort door de bocht ontstaan pigmentvlekken vooral door de combinatie van uv-straling en hormonen. Een pigmentvlek kan zowel oppervlakkig (epidermaal) als dieper (dermaal) in de huid liggen. Het epidermale pigment is vaak lichtbruin van kleur en reageert goed op de huidtherapeutische behandeling. Het dermale pigment is vaak donkerbruin tot blauwgrijs van kleur. Dit pigment is helaas vaak lastiger te behandelen. Ondanks dat het niet helemaal verdwijnt, kan de kleur wel oplichten.

Preventieve behandeling; Hoe voorkom je post inflammatoire hyperpigmentatie?

Het liefst voorkomen wij de vorming van pigmentvlekken door preventief te werk te gaan. Bij sommige aandoeningen kunnen we al heel veel voorkomen door gelijk te beginnen met behandelen. Zo bestrijden we acne in het gezicht of op het lichaam, verminderen we keratosis pilaris op de armen of benen verwijderen we overbeharing door middel van laserontharing. Dit zijn aandoeningen waar PIH vaak door ontstaat. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Wil je zelf post inflammatoire hyperpigmentatie voorkomen? Jouw eigen inzet is erg essentieel. Zo is het, hoe moeilijk ook, echt belangrijk dat je niet krabt als je een wondje hebt. Dit is de grootste boosdoener in relatie tot PIH.

Denk er ook aan zonnebrandcrème te gebruiken op wondjes zodat deze niet beschadigd raken door de zon. Gebruik het liefst een SPF 50 en smeer elke twee uur. Heb je al wat last van pigmentvlekjes? Dan kun je Vitamine C gebruiken om dit wat op te lichten.

De huidtherapeutische behandeling van post inflammatoire hyperpigmentatie

Bij de behandeling van PIH hebben we de keuze uit meerdere behandelmethodes. Vaak kiezen we ervoor één of een combinatie van meerdere behandelmethodes in te zetten om het beste resultaat te behalen:

Peeling

Met onze peelings kunnen pigmentvlekken vervaagd worden. De werkzame stoffen die pigmentoplichtend werken, zijn onder andere melkzuur, kojic zuur, azelaïnezuur, vitamine C zuur en retinol.

Meer over onze peelings »

MeLine pigmentbehandeling

Deze peeling is de eerste en enige behandelmethode die gespecialiseerd is in de aanpak van alle soorten pigmentvlekken. De behandeling is geschikt voor elk huidtype, pigmentsoort of lichaamsdeel.

Meer over de MeLine pigmentbehandeling »

IPL behandeling

Deze behandeling kan zeer succesvol zijn bij oppervlakkig (epidermaal) pigment.

Meer over IPL-behandelingen »

Therapeutische producten voor jouw huid

Zonder een goede SPF en geschikte huidverzorging kun je er bijna zeker van zijn dat de pigmentvlekken terugkomen. Actieve ingrediënten zoals arbutine, niacinamide, vitamine C en retinol spelen een zeer belangrijke rol in de behandeling van pigment. Laat je informeren door een van onze huidtherapeuten tijdens een consult.

Het resultaat wat behaald kan worden door middel van deze behandelmethoden wordt door onze behandelde klanten als zeer positief ervaren!

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Post Inflammatoire Hyperpigmentatie
Call Now Button