Gratis intake
Rode wang diffuus erytheem

Diffuse roodheid

Heb je hard gesport, is het koud of juist heel warm buiten of bloos je? Dan krijg je vanzelf een rode huid. Dat komt door verwijding van de bloedvaten en een verhoogde doorbloeding. Dit trekt gelukkig ook vanzelf weer weg.

Bij huidaandoeningen als rosacea, couperose of een wijnvlek trekt deze roodheid echter niet meer weg. Blijvende roodheid kan komen door een vaatafwijking, een ontstekingsreactie of overmatige blootstelling aan de zon. Als de rode huid als storend wordt ervaren kan dit vaak verholpen of verbeterd worden door middel van de juiste huidtherapeutische behandelingen. 

Wat voor soort rode huid heb ik?

Een rode huid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Hieronder vind je de verschillende vormen van roodheid in de huid.

  • Couperose: Bij couperose zijn meerdere kleine bloedvaatjes zichtbaar. Ze hebben een rood tot paars/blauwe kleur. Couperose komt het meest voor in het gezicht: op de wangen, neus en kin. Ook in de hals, het decolleté of op de benen zien we deze aandoening. Door met je vingertop op de vaatjes te drukken verdwijnt de roodheid heel even en keert daarna weer blijvend terug. 
  • Kersenwratjes: Dit rode bultje wordt ook wel een bloedblaar of cherry angioma genoemd. De medische Latijnse naam is angioma senilis, wat ‘vaatgezwellen op de oudere huid’ betekent. Kersenwratjes zijn uitstulpingen van de kleinste vaten in het lichaam die zich tot kleine rode bulten op de huid vormen.
  • Poikiloderma van Civatte (zonnehals): Overmatige blootstelling aan uv-straling is de grootste oorzaak van deze huidaandoening. Zonnehals komt voor op de zon beschenen delen van de huid. PvC zit vaak op de hals maar kan zich uitbreiden naar de oren, de nek en het decolleté. De huid vertoont bij deze huidaandoening rood/bruine grillige verkleuring op de huid.
  • Postinflammatoir erytheem: Post inflammatoir erytheem is de medische benaming voor een rode huid na actieve acne. Wanneer de ontstekingen in de huid zijn uitgedoofd, blijven er rode tot paarse vlekjes achter in de huid. Soms zie je zelfs zichtbare vaatjes in de huid rond een oude puist die uitgedoofd is.
  • Rosacea: Niet blozen maar wel rode wangen. Dat komt door rosacea. Deze aandoening lijkt erg op acne maar is anders in haar oorzaak. Ook zijn er geen white-heads en mee-eters aanwezig, en komt er geen pus maar talg uit de bultjes. Wel zijn er vaak zichtbare vaatjes. We rosacea vaak bij vrouwen maar het kan ook bij mannen voorkomen.  
  • Spider naevus:  Een spinnenkopje, of spider vein, is veelvoorkomende goedaardige huidaandoening. Een spider naevus heeft zijn naam te danken aan de uiterlijke overeenkomst met een spinnetje: Het is een uitwaaiering van de fijnste bloedvaten (haarvaten) rond een rood puntje. Een spinnenkopje kan spontaan weer verdwijnen. We zien ze vooral rond de neus en ogen.
  • Wijnvlek: De wijnvlek, of naevus flammeus, is een aangeboren goedaardige vaatafwijking van de huid. Het is een uitstulping van heel veel haarvaatjes in de huid. Op deze plek zijn ook meer haarvaatjes dan normaal. Dit leidt tot een rood tot paarsachtige vlek in de huid.

Hoe behandelen wij de rode huid?

Bij het behandelen van de rode huid hebben we keuze uit de volgende huidbehandelingen, afhankelijk van de huidaandoening:

IPL-behandeling

Bij deze behandeltechniek wordt gebruik gemaakt van lichtenergie. De hemoglobine in de bloedbaan absorbeert dit licht waardoor warmteontwikkeling optreedt. Hierdoor plakken de vaatwanden tegen elkaar wat wordt opgeruimd door het lichaam. Deze behandeling is ook zeer geschikt voor diffuse roodheid. Dit is een blijvende vlekkerige roodheid van de huid.

Meer over IPL behandelingen »

Camouflagetherapie

Door middel van camouflagetherapie kunnen we vaatjes of pigment bedekken met medische camouflageproducten zoals Lycogel of Dermacolor.

Meer over camouflagetherapie »

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Home » Huidaandoeningen » Diffuse roodheid
Call Now Button