Gratis intake
Rosacea, een rode huid met bultjes, in het gelaat

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening waarbij je veel last hebt van roodheid in het gezicht. Rosacea geeft een ontstekingsreactie in de huid met kenmerken als huidirritaties, bultjes en puistjes. Verschillende factoren, zoals klimaatomstandigheden en huidverzorging, spelen een rol bij het verergeren van rosacea.

Bij Huidtherapie Eemland hebben we veel ervaring met het succesvol behandelen van rosacea.

Wat is rosacea?

Rosacea heeft een paar duidelijke kenmerken maar wordt ook vaak verward met acne. Hoewel het op elkaar lijkt is het niet hetzelfde huidprobleem. Dit heeft te maken met het verschil in de oorzaak. Ook zijn er duidelijk zichtbare verschillen tussen acne en rosacea. Zo heeft rosacea geen whiteheads en mee-eters en komt er geen pus uit de puistjes maar vloeibaar talg.

Wel kun je rosacea herkennen aan de roodheid in het gezicht, veroorzaakt door de gesprongen vaatjes, die vaak zichtbaar zijn. Ook is er vaak een verdikking van de huid, bijvoorbeeld op/rond de neus. Rosacea komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, maar we zien het ook bij mannen. Doordat het spontaan kan opvlammen kan het moeilijk zijn om de aandoening onder controle te krijgen.

Hoe ontstaat rosacea?

Rosacea heeft helaas best veel triggers. Hele dagelijkse dingen kunnen al voor een heftige reactie zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld een reactie krijgen van de volgende factoren:

  • Klimaatomstandigheden zoals uv-licht, warmte, vochtigheid, kou en wind kan een aanval aan roodheid met soms zelfs rode bultjes veroorzaken.
  • Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en kruiden zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes met meer roodheid als gevolg.
  • Roken. Dit verergert rosacea.
  • Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen.
  • Demodex mijt, een soort huidmijt, kan rosacea verergeren.
  • Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte.
  • Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol, menthol en parfum.

Vermijd bijvoorbeeld ook het scrubben van de huid, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen. Deze behandelingen kunnen de oppervlakte van de huid beschadigen en juist klachten uitlokken. In plaats van scrubben gebruik je met een rosacea huid liever een exfoliant.

Rosacea en voeding

De rol van voeding in relatie tot rosacea is moeilijk aan te tonen. Wel is bekend dat het drinken van alcohol en het eten van gekruid en pittig voedsel de klachten tijdelijk kunnen verergeren. Uit onderzoek is ook gebleken dat de demodexmijt, een huidmijt die van nature voorkomt in de talgklieren, een rol speelt bij rosacea.

Rosacea is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het nooit volledig over zal gaan. Het advies is om de rosacea te behandelen om verergering te voorkomen. Door toenemende bekendheid van rosacea wordt kan het in een vroeg stadium gediagnosticeerd worden. Hierdoor is deze huidaandoening goed te stabiliseren met de juiste voorlichting, behandeling en producten.

Verschillende stadia

Rosacea begint meestal met een opvlammende roodheid van de huid die ook weer verdwijnt. Kleine aderen op de wangen en neus worden zichtbaar. Soms zijn ook gesprongen vaatjes zichtbaar.

Het tweede stadium wordt gekenmerkt door de ontstekingsreactie van de huid. Er ontstaan puistjes en soms bultjes die kunnen jeuken.

In het derde en laatste stadium ontstaan grotere ontstekingen en worden er plaques gevormd. De huid wordt bovendien grover van structuur.

Bij ontstoken rosacea wordt door de huisarts of dermatoloog een lokale antibioticagel voorgeschreven zoals Metronidazol of wordt er gekozen voor orale toediening van de antibiotica.

Hoe behandelen wij rosacea?

Onze huidtherapeuten herkennen rosacea al in een vroeg stadium. Zo kunnen we ook op tijd beginnen met behandelen. In een huidconsult besluit de behandelend huidtherapeut, in overleg met jou, welke behandeling het meest geschikt is. Ook krijg je voorlichting en adviezen hoe je jouw huid thuis verzorgt. Een goede verzorging van de huid en de juiste behandeling kunnen ervoor zorgen dat de rosaceahuid kalmeert en dat de aandoening niet erger wordt.

Huidtherapie Eemland biedt verschillende behandelingen aan om de rosacea huid te kalmeren en om verergering te voorkomen. De behandeling is gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie, het verwijderen van de rode (gesprongen) adertjes en de weerstand/weerbaarheid van de huid te vergroten.

Acne behandeling

Bij deze dieptereiniging wordt de huid gereinigd met een milde huidreiniger, vrij van alcohol, parabenen en andere irriterende stoffen. Onzuiverheden zoals mee-eters worden uitgedrukt. Whiteheads (talgbultjes) en puisten worden eerst voorzichtig ingeprikt waarna de inhoud zorgvuldig wordt uitgedrukt zonder de huid te beschadigen.

Meer over acne behandelingen »

Peeling

Met een huidverbeterende peeling wordt de Demodex huidmijt bestreden. Ook wordt de huid sterker en mooier. Dit houdt in dat de huidstructuur en de hydratatie van de huid verbetert maar ook de roodheid en ontstekingen wordt zichtbaar minder. Met ondersteunde therapeutische producten kun je je huid thuis verzorgen en beschermen om de huid sneller te laten herstellen en het eindresultaat langer te behouden.

Meer over onze peelings »

IPL behandeling

Bij deze behandeling wordt lichtenergie uitgezonden. Dit licht wordt geabsorbeerd door de rode kleurstof in bloed, bekend als hemoglobine. Hierdoor ontstaat een warmteontwikkeling waardoor de bloedvaatjes en het diffuse erytheem wordt vernietigd.

Meer over IPL behandelingen »

Medische microneedling

Bij een behandeling met de SkinPen worden minuscule openingen in de huid gemaakt met een hele dunne steriele naalden. In de diepte van de huid wordt celvernieuwing gestimuleerd, worden vlekjes vervaagd en acnelittekens minder zichtbaar.

Meer over medische microneedling »

Camouflage behandeling

Met Lycogel, een camouflagecrème, wordt de rode, gevoelige huid mooi bedekt. De crème zorgt ervoor dat de poriën niet verstopt raken en bevat bovendien kalmerende ingrediënten. Zodat het huidherstel na een behandeling wordt bevorderd. Lycogel is oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing door artsen onmiddellijk na cosmetische behandelingen. Tevens beschermt dit product de huid tegen uv-straling met een SPF 30.

Meer over camouflage behandeling »

Persoonlijk huidverzorgingsadvies

Bij de behandeling hoort ook goede voorlichting en advies over persoonlijke huidverzorging. Indien je een goed en langdurig resultaat van de behandeling wil, wordt thuis een goede ondersteuning van je gevraagd. Tijdens het intakegesprek wordt dit aandachtig besproken en vastgelegd in het persoonlijke behandelplan.

Naar de huidtherapeut bij een rosacea huid

Rosacea is helaas chronisch, wat betekent dat het nooit helemaal weggaat. Wel kunnen we je helpen jouw klachten te verminderen, en geven we jou de juiste tips en tools om in de toekomst klachten zo veel mogelijk te voorkomen. Samen werken we aan een betere weerstand van de huid!

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

“Ik heb al vele jaren een huidaandoening Rosacea. Mijn huid is onrustig en uit zich door roodheid en pukkeltjes. Kreeg in het begin via de huisarts Metronidazol. Maar deze hielp niet meer. Uiteindelijk heb ik antibiotica gebruikt, maar daar kreeg ik mijn huid ook niet rustig mee. Ik werd toen doorverwezen naar Huidtherapie Eemland in Amersfoort. Ik maakte een afspraak bij Danielle van Eldik. Het werd mij al snel duidelijk dat zij mij kon helpen om mijn huid te verbeteren. Zij is echt gedreven en grijpt alles aan om je huid te verbeteren. Zij heeft kennis van de vele mogelijkheden die er zijn om de Rosacea rustig te maken. Ik heb nu diverse behandelingen gekregen en het resultaat mag er wezen! Het gaat nu zoveel beter met mijn huid. Ik ben ontzettend blij dat ik in contact bent gekomen met huidtherapeut Danielle.”

Marga
Rosacea in het gelaat

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Rosacea
Call Now Button