Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Vitiligo, ofwel melkwitte vlekken, op de huid

Vitiligo

Vitiligo is een goedaardige huidaandoening die zich kenmerkt door grillige melkwitte vlekken op de huid. Deze witte vlekken ontstaan omdat de pigmentcellen in de huid kapotgaan. Ze kunnen verspreid op het lichaam en in het gezicht voorkomen.

Vitiligo komt best vaak voor, zo’n 0,5 tot 2% van de mensen wereldwijd hebben last van vitiligo. Er is niks mis met vitiligo, het hebben van vitiligo kan ook geen kwaad. Maar als je je er toch aan stoort, kun je de witte vlekken bij ons laten camoufleren.

Hoe ontstaat vitiligo?

Het is nog niet geheel duidelijk hoe vitiligo ontstaat. We zien dat erfelijkheid in ieder geval een rol speelt. Dat wil zeggen dat meerdere personen binnen één familie deze melkwitte vlekken kunnen hebben. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat een auto-immuunreactie de meest logische theorie is. Dat betekent dat ons eigen afweersysteem het lichaam aanvalt. Bij vitiligo worden de pigmentcellen door ons lichaam aangevallen en kapot gemaakt. Hierdoor is er op sommige plekken in de huid geen productie van pigment meer.

Opvallend is dat mensen met vitiligo vaak ook andere auto-immuun aandoeningen hebben zoals suikerziekte, psoriasis of een schildklierziekte. Vitiligo kan bij alle huidtypen, van een lichte tot een zeer donkere huid, voorkomen.

Camouflagetherapie bij vitiligo

Helaas bestaat er tot op heden geen behandeling die deze huidziekte kan genezen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat het minder opvallend aanwezig is door camouflagetherapie te gebruiken.

Dit is een huidtherapeutische behandeling waarbij de witte vlekken minder zichtbaar worden met behulp van een camouflage. Samen met jou zoekt de behandelend huidtherapeut een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur.

Tijdens deze behandeling leer je ook hoe je de camouflage zelf kunt aanbrengen. Daarnaast krijg je ook voorlichting en adviezen waarbij de nadruk ligt op zonbescherming en huidverzorging.

Plan jouw gratis intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons kosteloos advies tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Vitiligo
Call Now Button