Gratis intake

Wijnvlek

De wijnvlek, of naevus flammeus, is een aangeboren goedaardige vaatafwijking van de huid. Het is een uitstulping van heel veel haarvaatjes in de huid. Op deze plek zijn ook meer haarvaatjes dan normaal. Dit leidt tot een rood tot paarsachtige vlek in de huid. Zo’n rood/paarse vlek kan voor veel hinder zorgen in iemands leven en zelfvertrouwen.

Bij Huidtherapie Eemland in Amersfoort kunnen we de wijnvlek vervagen door middel van IPL lichtflitstherapie. We hopen dat daardoor jouw zelfvertrouwen weer toeneemt!

Hoe ontstaat een wijnvlek?

Over de oorzaak van het ontstaan van een wijnvlek is weinig bekend. Als kind word je met deze vlek geboren en groeit het met de huid mee mee in de loop der jaren. Een wijnvlek gaat helaas niet vanzelf over en vervaagt ook niet meer.

Goed om te weten: een wijnvlek kan niet uitgroeien tot een kwaadaardige aandoening. Als je je er niet aan stoort valt er dus prima te leven met een wijnvlek. Maar we snappen heel goed dat je deze misschien als cosmetisch storend ervaart en er graag wat aan wilt doen.

Een wijnvlek kan gepaard gaan met andere aandoeningen, zoals het Sturge-Weber syndroom, CMTC of Klippel-Trenaunay.

Hoe ziet een wijnvlek er uit?

Bij geboorte is de vlek roze of lichtrood van kleur en ligt deze in de huid. Met het verstrijken van de jaren kan de vlek donkerder en meer verheven worden. Dit wil zeggen dat de vlek meer op de huid komt te liggen. Als de wijnvlek deze vorm aanneemt wordt het nogal eens verward met een hemangioom (aardbeienvlek) of een ooievaarsbeet:

  • Een hemangioom ontstaat op kinderleeftijd, vaak in de eerste dagen na de geboorte. Het is een vurig rode verhevenheid op het lichaam of in het gezicht. Het verdwijnt vanzelf na een aantal jaren.
  • Een ooievaarsbeet in een aangeboren vaatafwijking die vaak in de nek of op het voorhoofd voorkomt. Als het kindje huilt of zich opwindt, wordt het vaak roder van kleur. Het is volkomen onschuldig en verdwijnt vanzelf.

Naevus flammeus behandelen

De huidtherapeuten van Huidtherapie Eemland zijn ervaren en bedreven in de IPL behandeling waar een wijnvlek mee behandeld kan worden. Met deze behandelmethode kunnen wij de wijnvlek vervagen. De lichtenergie wordt geabsorbeerd door de rode kleurstof in het bloed waardoor de bloedeiwitten zullen stollen. Dit geeft schade aan de bloedvaatjes en worden door het lichaam opgeruimd. Dit proces kan tot vier weken duren. Er zijn gemiddeld 4 tot 8 behandelingen nodig om het beste resultaat te behalen. Wat er voor jouw huid nodig is bespreken we met je tijdens het kosteloze intakegesprek.

Een andere behandelmogelijkheid is camouflagetherapie. Hierbij brengt de huidtherapeut een camouflagekleur aan het best bij je eigen huidteint past. Deze techniek leert de behandelend huidtherapeut je aan.

Doet het behandelen van een wijnvlek pijn?

Het laseren van een wijnvlek doet geen pijn. De laser voelt als warme speldenprikjes op de huid en is dus niet pijnlijk. Wel kan het gevoelig zijn. Je huid kan na de behandeling gevoelig en warm aanvoelen. Dit trekt snel weer weg en zal niet in de weg zitten bij je dagelijkse bezigheden.

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde artikelen

Home » Huidaandoeningen » Wijnvlek
Call Now Button